Anttilan irtisanomiset tulevat pahaan aikaan – palvelualan töitä on vain vähän tarjolla Oulussa

Palvelualan töitä Oulussa on niukasti tarjolla, ja jotkut kaupan alan ammattilaiset päätyvätkin opiskelemaan kokonaan toiselle alalle. Kaupunginjohtaja harmittelee konkurssia mutta sanoo toisaalta, että Anttilan rakennus ydinkeskustassa on vanhanaikainen, ja aluetta voidaan nyt kehittää.

Kotimaa
Anttilan tavaratalo Oulun keskustassa.
Anttila-tavaratalo Oulun keskustassa.Antti Pylväs / Yle

Anttilan konkurssin myötä irtisanottaville työntekijöille ei ole helppo löytää uutta palvelualan työtä Oulussa. Näin arvioi Oulun kaupunginjohtaja Matti Pennanen. Hänen mukaansa ala työllistää kesällä hyvin, mutta syksyn tullen tilanne vaikeutuu.

Viestimme suurille ketjuille on se, että Ouluun on mahdollista investoida, paikkoja on vapaana.

Matti Pennanen

Pennanen sanoo, että kaupungin ja työvoimaviranomaisten on alettava pohtia tilannetta yhdessä ja tutkailtava, olisiko irtisanottaville tarjolla esimerkiksi sopivia muuntokoulutuksia.

Kaupunginjohtaja arvioi, että asiaa käydään läpi viimeistään elokuussa, kun Anttilan konkurssin yksityiskohdat tarkentuvat.

Anttilan rakennus on vanhanaikainen

Matti Pennanen pitää Anttilan konkurssia harmillisena ja sanoo tiedon tulleen kaupungillekin yllätyksenä.

Hän toteaa kuitenkin, että Anttilan rakennus Oulun ydinkeskustassa on ollut vanhanaikainen, ja aluetta voidaan lähteä nyt kehittämään uudelleen.

– Esimerkiksi Anttilan edessä olevaa kävelykatualuetta on laajennettu ja pintoja pantu uusiksi. Tuolla alueella on kaikki edellytykset kaupan alan palvelujen kehittämiseen. Viestimme suurille ketjuille on ollut koko ajan se, että Ouluun on mahdollista investoida, nyt paikkoja on vapaana. Se on sitten ketjuista kiinni, mitä tapahtuu.

Osalle tilanne on vaikeampi, ja jotkut aloittavatkin opiskelut uuteen ammattiin.

Markku Saikkonen

Oulussa keskustassa on useita liiketiloja tyhjillään. Liiketiloista onpyydetty huippukorkeita hintoja; paikoin jopa korkeampia kuin Turussa ja Tampereella.

Työntekijät odottavat tietoa määräaikaisista sopimuksista

Tavarataloyhtiö Anttilasta irtisanotut työntekijät odottavat parhaillaan tietoa määräaikaisista työsopimuksista Oulussa.

Anttilan pääluottamusmies Kai Vauhkala kertoo, että tieto mahdollisista määräaikaisista sopimuksista saadaan aikaisintaan ensi viikon lopulla. Luottamusmies arvioi, että suurelle osalle irtisanotuista tullaan tarjoamaan eripituisia sopimuksia, sillä tavaratalot pidetään toistaiseksi normaalisti auki konkurssista huolimatta.

Tavarataloyhtiö kertoi tällä viikolla irtisanovansa kaikki työntekijänsä konkurssin takia. Yhtiö on työllistänyt Oulussa noin 70 työntekijää. Heistä vajaat 30 on työskennellyt ydinkeskustan Anttilassa ja noin 40 Taka-Lyötyn Kodin Ykkösessä.

Palvelualojen ammattiliiton Pohjois-Suomen aluepäällikkö Markku Saikkonen pitää Anttilan irtisanomisia todella valitettavina ja toteaa, että Oulun työllisyystilanne ei tästä helpota.

– Onneksi Ouluun on tullut edes muutamia uusia kaupan työpaikkoja, jotka varmasti työllistävät ainakin osan Stockmannin ja Anttilan entisistä työntekijöistä. Osalle tilanne on vaikeampi, ja jotkut aloittavatkin opiskelut uuteen ammattiin, Saikkonen toteaa.