1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Turkin vallankaappausyrityksen jälkipuinnissa kovat otteet käytössä – rannikolla lomailu jatkuu normaalisti

Turkin tilanne on kehittynyt nopeasti vallankaappausyrityksen jälkeen. Matkatoimiston mukaan suomalaisten suosimissa Turkin lomakohteissa eletään rauhallista arkea.

Ulkomaat
Antalya ranta
Suomen ulkoministeriö muutti Turkin matkustustiedotetta torstaina. Suomen suurlähettiläs Nina Vaskunlahti Ankarasta ja Finnmatkojen viestintäpäällikkö Julia Melnik kertoivat aamu-tv:ssä, miten se vaikuttaa suomalaismatkailijoihin.

Suomen Turkin-suurlähettilään mukaan Turkissa on otettu kovat otteet käyttöön vallankaappausyrityksen jälkeen.

Vallankaappausyrityksen jälkeen arviolta 60 000 sotilasta, poliisia, opettajaa ja tuomaria on hyllytetty tai vangittu. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan julisti maahan eilen kolme kuukautta kestävän poikkeustilan.

Vallankaappausyrityksen jälkimainingeista huolimatta lomailu Turkin rannikolla jatkuu normaalisti. Matkatoimisto Finnmatkojen viestintäpäällikkö Julia Melnik sanoo, että suomalaisten suosimissa lomakohteissa, Marmariksessa ja Antalyassa on rauhallinen.

– Lomakohteissa eletään toisenlaista arkea, hyvin kaukana näistä suurista kaupungeista. Useimmat matkailijat oleskelevat suljetuilla loma-alueilla, jossa turvallisuus on hyvin tarkkaa. Porteilla katsotaan henkilöllisyystodistukset ja valvotaan sitä, kuka tulee sisään ja ulos.

Karttagrafiikka
Turkissa matkailijoita kehotetaan noudattamaan erityistä varovaisuutta. Matkustamista ja oleskelua Kaakkois-Turkin alueilla sekä Syyrian ja Irakin rajan tuntumassa kehotetaan välttämään.Yle Uutisgrafiikka

Tilanteen kärjistymiseen on varauduttu

Finnmatkoilta peruttiin Turkin matkoja Melnikin mukaan nelisenkymmentä viime viikonlopun aikana. Torstaina julistettu poikkeustila aiheutti Melnikin mukaan joitakin kyselyjä.

– Järjestimme Facebookissa live-session, jossa asiakkaat voivat kysyä paikan päältä olevilta oppailta, että mikä on tilanne. Yleisin kysymys oli, että onko siellä rauhallista.

Melnikin mukaan matkailijoita on kehotettu noudattamaan ulkoministeriön suosituksia. Torstaina annetussa matkustustiedotteessa ulkoministeriö kehottaa Turkin matkailijoita noudattamaan erityistä varovaisuutta koko maassa. Ulkoministeriön mukaan Turkissa on syytä välttää suuria väkijoukkoja ja mielenosoituksia.

Melnikin mukaan Finnmatkoilla on olemassa evakuointivalmius sen varalta, että tilanne Turkissa kärjistyisi.

– Meillä on valmiusorganisaatio, joka päivystää vuorokauden ympäri. Ja ottaen huomioon tilanteen, kuinka vakava se on ja mitä toimenpiteitä se vaatii niin Ollaan valmiita toimimaan mihin vuorokauden aikaan tahansa.

Melnikin mukaan valmiusorganisaatiota ei ole perustettu Turkin levottomuuksia varten vaan organisaatio on ollut toiminnassa jo vuosia.

– Testaamme organisaation kykyä säännöllisesti, jotta pystymme nopeasti toimimaan tositilanteessa.

Lue seuraavaksi