Kokkolan kh-kriisistä syytetty Marlén Timonen: "Olen noudattanut pelisääntöjä"

Kokkolan kaupunginhallituksen jäsentä Marlén Timosta (r.) syytetään hallituksen toimintakyvyn haittaamisesta. Timosen mielestä hän on toiminut demokratian puitteissa, eikä hän aio erota.

Marlén Timonen
Kuvassa Kokkolan kaupungintaloa, taustalla vesitorni.
Petri Ukura / Yle

Marlén Timonen kiistää toimineensa kaupunginhallituksessa sovittujen pelisääntöjen vastaisesti. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja ja muut hallituksen jäsenet toivat eilen torstaina julkisuuteen tiedotteen, jossa Timosta syytettiin hallituksen sisäisen luottamuksen rikkomisesta.

– Jos puhutaan pöydällejättämisistä ja eriävien mielipiteiden jättämisestä, se kuuluu demokratiaan. Virkamiehiä en moiti todellakaan. Olen ainoastaan kritisoinut ehkä sitä, että ylimmän johdon virkamiehet eivät osaa molempia kotimaisia kieliä. Heidän asiantuntijuuttaan en ole koskaan kyseenalaistanut, Timonen toteaa.

Sen myönnän, että parissa lauseessa olisin voinut kirjoittaa toisin.

Marlén Timonen

Timonen sanoo myös vaatineensa asioiden valmisteluun hyvän hallintotavan mukaisia parannuksia.

– Voihan se olla shokki kaupunginhallitukselle, että kyseenalaistetaan asioita. Vaadin, että valmistelluissa asioissa on virkamiehen nimi, joka on valmistellut tekstin. Se on minusta vastuunkantoa.

Kesäkuussa Timosen sanotaan lähettäneen loukkaavan sähköpostikirjeen muutamalle viranhaltijalle ja luottamushenkilölle. Kaupunginhallituksen jäsenten tiedotteen mukaan Timonen on kirjeessä arvostellut ja nimitellyt rankasti hallituksen varajäsentä. Timonen kieltää nimitelleensä ketään.

– Lähetän paljon sähköposteja, kun olen kysynyt asioita virkamiehiltä. Se sähköposti, jota nyt ihmetellään, senhän on yksi näistä vastaanottajista lähettänyt eteenpäin kaupunginhallituksen varajäsenelle, joten hän on tehnyt sen tulkinnan tästä asiasta. En ole maininnut sähköpostissa kenenkään ihmisen nimeä, vaan olen ottanut kantaa valmisteluprosessiin.

– Sen myönnän, että parissa lauseessa olisin voinut kirjoittaa toisin.

Timonen kiistää myös sen, että olisi vuotanut kaupunginhallituksen sisäisiä asioita.

"Miksi juuri nyt?"

Marlén Timonen ihmettelee, miksi häntä moititaan juuri nyt. Hän epäilee, että samalla yritetään saada pimentoon kaupungin työsuojelurikkomusta.

– Avi on tehnyt tutkintapyynnön ja rikosilmoituksen Kokkolan kaupungin yhtä henkilöä koskevasta työsuojelurikkomuksesta. En voi sanoa, että tiedän, minulla on vain aavistus, että tämä on se syy, että katseet kohdistetaan minuun ja minut mollataan täysin, jotta nämä työsuojelurikkomusasiat jäisivät epähuomioon.

Kaikesta huolimatta Timonen ei aio itse erota kaupunginhallituksesta. Hän odottaa nyt 1. elokuuta olevaa kokousta, jossa arvioidaan kaupunginhallituksen toimintakykyä.