Seniorien somekoulu ja katkenneiden suhteiden korjaamo – vintage-ryhmässä ei juoruta tai rähistä

Kajaanin historiaan pureutuvan ryhmän suosio on suuri: jäseniä on 8690. Ryhmässä keskitytään tiedon jakamiseen, rähinä ja juoruaminen jätetään muille areenoille.

Kuva: LF-Foto

Ihmisten kotiseuturakkaus, kaipuu lapsuus- ja nuoruusvuosiin ja omille juurille on tänä päivänä entistä enemmän esillä. Omien muistikuvien verestäminen kotiseudusta on myös aiempaa helpompaa sosiaalisen median ansiosta. Kynnys ottaa yhteyttä vaikkapa entiseen luokkakaveriin on matala.

Kajaanissa tästä kaikesta on esimerkkinä suuren suosion saanut Facebookin Vintage Kajaani  -ryhmä. Ryhmässä voidaan vaihtaa tietoa entisajan Kajaanista, pyytää apua paikkojen tunnistamiseen ja lähettää vanhoja valokuvia. Vuoden 2013 tammikuussa perustetussa ryhmässä kuvia ja tietoa Kajaanista vaihtaa 8690 jäsentä.

Ryhmän perustanut Raija Närhi yllättyi suosiosta.

– Alkuun tuli jopa tuhat uutta jäsentä päivässä. Jäsenmäärä nousi viiteen tuhanteen toukokuun loppuun mennessä. Sen jälkeen jäsenmäärä on noussut tasaisesti, Närhi kertoo.

Lapsuus nousee uuteen arvoon

Vastaavanlaisten ryhmien suosio on suurta ympäri Suomen. Mihin Raija Närhi uskoo suosion perustuvan?

– Kun ruuhkavuodet ohitetaan ja lapset alkavat lähteä maailmalle, riittää aikaa ja aletaan jotenkin arvostaa lapsuudessa koettuja asioita, Närhi pohjustaa.

Hän jatkaa, että toisaalta myös luopumisen aika on lähellä, kun omat vanhemmat omat iäkkäitä. Mieleen tulvivat nuoruusmuistot, jollloin oltiin villejä ja vapaita. Halutaan tavallaan elää tuo hetki uudelleen, mikä on helppoa somen avulla.

On rikkaus, että on saatu mukaan tällaisia ihmisiä, jotka tietävät vanhoista asioista ja kuvista.

Maija Närhi

Arvokkaan tiedon lisäksi ryhmä on väylä katkenneiden ystävyyssiteiden korjaamiseen. Närhi tietää monen löytäneen ryhmän kautta entisiä lapsuudenaikaisia ystäviä tai luokkatovereita. Näin kävi myös Närhelle itselleen. Kaveruus lopahti murrosiässä, koska ikäeroa oli tuossa iässä muutama vuosi liikaa toisen eläessä vielä lapsuuttaan, toisen teiniaikaa. Aikuisena muutaman vuoden ikäero ei enää tunnu ja kontaktin otto tapahtui ryhmän kautta.

– Tavattiin vuosi sitten ensimmäistä kertaa noin 40 vuoteen, Närhi kertoo.

Nyt ystävykset ovat vierailleet miehineen puolin ja toisin ja entinen side on löytynyt.

 – Nyt ollaan ihan sydänystäviä, Närhi iloitsee.

Kajaani Vintage -ryhmä on aktivoinut myös pienempiä kajaanilaisia yhteisöjä. Närhi kertoo, että Kajaanin pienimmän kaupunginosan, Makkolan, asukkaat ovat erittäin aktiivisia Facebookissa. Närhi oli myös perustamassa heille omaa ryhmää.

Areena kaikenikäisille

Kotiseuturakkaus ei katso ikää. Vintage Kajaani -ryhmässä on monia seniori-ikäisiä, jotka eivät aiemmin olleet Facebookin tai tietotekniikan kanssa tuttuja. Facebookiin on haluttu liittyä vain mielenkiintoisen ryhmän takia.  Vanhin ryhmän jäsen on ollut 86-vuotias.

– Heiltä tulee arvokasta faktatietoa. On rikkaus, että on saatu mukaan tällaisia ihmisiä, jotka tietävät vanhoista asioista ja kuvista.

Onpa Närhen mukaan ryhmään liittynyt sellaisiakin ihmisiä, jotka olivat aiemmin vannoneet, etteivät somen syövereihin uppoa. Ryhmä on myös  liittänyt yhteen ihmisiä ympäri maailmankolkan, kun entiset kajaanilaiset ovat löytäneet ryhmän.

Missä on ihmisiä, on myös konflikteja. Närhen mukaan Vintage-ryhmä on säästynyt rähinältä ja juoruilta, mistä hän on äärimmäisen tyytyväinen.

– Alusta asti peräänkuulutin ihmisten kunnioittamista. 

Ryhmän aktiivit järjestävät tänään perjantaina Vintage Kajaani -tapahtuman torilla. Historiaa havisevassa tapahtumassa on monenlaista ohjelmaa runoista Pin Up Kainuu -finaaliin. Närhi ja muu järjestelytoimikunta toivovat, että tapahtumasta tulee brändi ja tapahtumaa järjestetään tulevinakin vuosina.