1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

SUL:n toimitusjohtaja: "Arvokisojen boikottikierre olisi murheellinen asia"

Kansainvälinen doping-ongelma on iso asia ja sanktioita tullaan vielä jakamaan, arvelee Suomen urheiluliiton toimitusjohtaja Jarmo Mäkelä. Kalevan kisoista tavoitettu Mäkelä kuitenkin iloitsee kotimaisen yleisurheilun tasosta, ja uskoo viikonloppuna nähtävän huippusuorituksia.

urheilu
Raatin stadion Oulussa
Risto Degerman / Yle

Yleisurheilun Suomen mestaruuksista kisataan parhaillaan Kalevan kisoissa Oulussa. Suomen urheiluliiton toimitusjohtaja Jarmo Mäkelä odottaa syntymäkaupunkinsa kisoja innolla, mutta ehtii vakavoitua hetken urheilun kansainvälisen doping-ongelman edessä.

– Se on iso ongelma, ja on totta, että epäreilun pelin rintamassa Venäjä ei ole yksin. Kansainvälinen yleisurheiluliitto on nimennyt muun muassa Valko-Venäjän, Ukrainan, Kenian ja Marokon maiksi, joissa asiat eivät ole kunnossa.

Toistaiseksi vain Venäjälle on määrätty sanktioita dopingin vuoksi. Mäkelän mielestä doping-uutisointi ei jää tähän.

Kokonaistilanne on parempi kuin mitä yleinen mielikuva asiasta on.

Jarmo Mäkelä

– Näille muille maille ei ole vielä määrätty sanktioita kuten Venäjälle, mutta pidän nyvin mahdollisena, että se työ tulee jatkumaan.

Isoista ongelmista huolimatta Mäkelä ei näe tilannetta lohduttomana.

– Toinen puoli on se, että nykyaikainen antidopingtyötä on tehty kohta kolmekymmentä vuotta suuressa osassa maailmaa, ja se on johtanut siihen, että puhdasta urheilua ja yleisurheilua on olemasssa. Rohkenen sanoa, että kokonaistilanne on parempi kuin mitä meidän urheilua seuraavien ihmisten yleinen mielikuva asiasta on.

Riossa mitaleja menee uusjakoon

Urheilun kansainvälinen vetoomustuomioistuin CAS ilmoitti torstaina, että venäläiset yleisurheilijat eivät pääse kilpailemaan Rio de Janeiron kesäolympialaisissa. Lopullisen ja muita venäläisiä urheilijoita koskevan päätöksen tekee Kansainvälinen Olympiakomitea KOK.

Mäkelän mukaan venäläisten poisjäänti näkyy Rion kisoissa erityisesti naisten puolella.

– Naisyleisurheilun osalta sillä on vaikutusta. Siellä monien kenttälajien ja keskipitkien juoksumatkojen mitaleja tulee uusjakoon. Miesten puolella Venäjä on menettänyt hieman asemiaan.

Mäkelä muistelee kylmän sodan ajan urheilukisojen boikotointeja, eikä toivo paluuta niihin aikoihin.

– Henkilökohtaisesti toivon erityisen vahvasti, että päätös Venäjän sulkemiseksi kisoista ei johtaisi kansainvälisen urheilun ja yleisurheilun arvokisojen boikottikierteeseen. Se olisi murheellinen asia.

Kovatasoiset Kalevan kisat tulossa

Kalevan kisoja vietetään viikonloppuna Oulussa lähes helteisessä, aurinkoisessa säässä. Ennakkolipunmyynti on sujunut tavallista vilkkaammin, varsinkin sunnuntain kisapäivä, jossa nähdään komeita keihäskaaria, on yleisön suosikki.

Suomen urheiluliiton toimitusjohtaja Jarmo Mäkelä kehuu yleisurheilun tasoa.

Nuorten naisten yleisurheiluinnostus näkyy myös tuloksissa.

Jarmo Mäkelä

– Mikä mukavinta, urheilijat ovat tänä kesänä osoittaneet iskukykynsä ja olen varma, että he tulevat sen tekemään vakuuttavasti näissä kisoissa. Yleisellä tasolla on helppo veikata kovatasoista kilpailua.

Naiset ovat niskan päällä

Erityisen hyvällä mielellä Mäkelä on seurannut nuorten ja naisten yleisurheilun tasoa.

– Naisten yleisurheilu on tällä hetkellä niskan päällä miehiin verrattuna. Nuorten naisten yleisurheiluinnostus näkyy myös tuloksissa.

Nuorissa urheilijoissa on paljon tulevaisuuden potentiaalia, uskoo Mäkelä.

– Euroopan tilastokatsannossa nuorten urheilijoiden määrä Suomessa on kaksin- tai kolminkertaistunut, kun puhutaan pistesijaehdokkaista. Viikko sitten päättyneet alle 18-vuotiaiden EM-kisat osoittivat sen konkreettisesti: Suomi oli Euroopan kuudenneksi paras maa, sieltä saatiin kuusi mitalia. Meneillään olevat alle 20-vuotiaiden MM-kisat osoittavat samaa trendiä. Eilen tuli ensimmäinen mitali ja viikonlopun aikana tulee varmasti lisää.

Kalevan kisoissa kovia tuloksia takoneet nuoret tulevat pistämään kampoihin konkariurheilijoille, Mäkelä uskoo.

Lue seuraavaksi