EU tukee Kemin biojalostamon toteutumista – Kaidi perii Vapolle myönnetyn investointituen

Kaidi Finland on saanut Euroopan komissiolta investointituen, joka myönnettiin alunperin Vapolle vuonna 2012.

Kotimaa
Kemin kaupunginjohtaja Tero Nissinen ja Kaidi Finlandin toimitusjohtaja Pekka Koponen esittelivät biojalostamosuunnitelmiaan Kemissä.
Kemin kaupunginjohtaja Tero Nissinen ja Kaidi Finlandin toimitusjohtaja Pekka Koponen esittelivät viime talvena biojalostamosuunnitelmia Kemissä.Iines Jakovlev / Yle

Euroopan komissio on päättänyt siirtää 88,5 miljoonan euron investointituen biopolttoainejalostamon rakentamiseen Kemiin.

Alunperin tämä uusiutuvan energian tuottajille suunnattu tuki myönnettiin Vapon suunnittelemalle biopolttoainelaitokselle vuonna 2012. Se jäi käyttämättä, kun Vapo luopui Kemiä koskevista laitossuunnitelmistaan.

Kaidi Finlandin toimitusjohtaja Pekka Koponen sanoo, että yhtiössä ollaan hyvin iloisia Euroopan komission tukipäätöksestä ja biopolttoaineita koskevasta kesäpaketista.

– Ne ovat selkeä osoitus komission vahvasta uskosta hankkeeseen ja kehittyvään biopolttoainemarkkinaan, Pekka Koponen toteaa.

Investoinnista päätetään myöhemmin tänä vuonna

Toteutuessaan Kemin biojalostamon kokonaisinvestointi olisi noin miljardi euroa. Jalostamon työllistävä vaikutus rakennusaikana olisi noin 4 000 henkilötyövuotta, ja tehtaan valmistuttua koko ketjuun syntyisi satoja uusia työpaikkoja.

Kaidi käy parhaillaan keskustelua rahoittajien ja muiden sidosryhmien kanssa ja pyrkii tekemään lopullisen investointipäätöksen vuoden loppuun mennessä.

Kaidi on tyytyväinen EU:n kesäpakettiin

Kaidi on myös tyytyväinen siihen, että Euroopan komission keskiviikkona julkaisemassa kesäpaketissa Suomelle kansallisesti tärkeät biopolttoaineet ovat hyvin edustettuina.

Paketissa korostetaan selkeitä tavoitteita edistyneille biopolttoaineille sekä sekoitusvelvoitteiden merkitystä markkinoiden luomisessa.

– Kesäpaketin sisältö ja sitovien kansallisten päästötavoitteiden julkaisu ovat osoituksia EU:n sitoutumisesta liikenteen päästöjen leikkaamiseen. Suomessa kehittyneet biopolttoaineet ovat tärkeässä roolissa päästötavoitteiden saavuttamisessa, sanoo Koponen.

– Nyt yhteisenä tavoitteenamme on varmistaa, että komission selkeä visio viedään kaikkiin tarvittaviin tuleviin esityksiin.