Kalevan kisat käynnissä Oulussa – Poliisi varautuu ydinvoimavastustajien häirintään

Poliisi ja kisojen järjestäjä ovat varautuneet siihen, että yleisurheilun SM-kisoihin voi kohdistua häirintää. Järjestäjä kertoo, että ydinvoimavastaista liikehdintää oli näkyvissä jo torstaina, kun kisat alkoivat miesten ja naisten kävelyllä. Ydinvoimayhtiö Fennovoima on Kalevan kisojen pääyhteistyökumppani.

Kotimaa
Kalevan kisojen kävely 2016.
Tomi Hänninen

Poliisi on varautunut Oulun Kalevan kisoihin mahdollisesti kohdistuvaan häirintäyritykseen.

Oulun poliisilaitoksen valvonta- ja hälytysyksikön johtaja Arto Autio kertoo, että Pyhäjoen ydinvoimalahankkeen vastustajat ovat ilmeisesti miettimässä jonkinlaista mielenilmausta Oulussa käynnissä oleviin yleisurheilukisoihin.

Meille ei ole tehty lain vaatimaa virallista ilmoitusta siitä, että ollaan aikeissa järjestää mielenilmaus.

Arto Autio

Pyhäjoelle ydinvoimalaa suunnitteleva Fennovoima on Kalevan kisojen pääyhteistyökumppani.

Poliisi on saanut aikeista tietoa sosiaalisen median kautta. Aution mukaan Pyhäjoen ydinvoimalaa vastustavat ovat itse kertoneet sosiaalisessa mediassa, että aikovat kokoontua kisojen liepeille ja tuoda omia mielipiteitään esille.

Tilannetta tarkkaillaan tiiviisti

Poliisin tämänhetkisten tietojen mukaan kyse ei kuitenkaan ole niin sanotusta isommasta häirintäiskusta, vaan enemmänkin spontaanista mielenilmauksesta, eikä poliisi ole varautunut tilanteeseen suuremmin.

– Meille ei esimerkiksi ole tehty lain vaatimaa virallista ilmoitusta siitä, että ollaan aikeissa järjestää mielenilmaus, Arto Autio Oulun poliisista kertoo.

Viranomaiset tarkkailevat silti tilannetta tiiviisti yhdessä Kalevan kisojen järjestäjien kanssa.

Häirintäyrityksestä uutisoi ensimmäisenä sanomalehti Kaleva.

Lehden saamien tietojen mukaan ydinvoimavastustajat yrittävät tehdä jonkinlaisen väliintulon kesken kisojen sunnuntaina.

Ydinvoimavastaisuutta ilmassa jo torstaina

Olemme tietoisia siitä, että pääyhteistyökumppaniimme Fennovoimaan on liittynyt erilaisia mielenilmauksia.

Mika Penttilä

Kalevan kisojen järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Mika Penttilä kertoo järjestäjätahon osanneen odottaa, että jonkinlaisia levottomuuksia saattaa esiintyä viikonlopun aikana Oulussa.

– Kisaorganisaatio on tehnyt tietenkin omaa turvallisuussuunnitteluaan, ja olemme tietoisia siitä, että pääyhteistyökumppaniimme Fennovoimaan on liittynyt erilaisia mielenilmauksia. On odotettavissa, että tällaista saattaa esiintyä myös tänä viikonloppuna Oulussa. Mitään erityisjärjestelyitä ei ole kuitenkaan tämän takia tehty, Penttilä sanoo.

Penttilän mukaan ydinvoimavastaista liikehdintää näkyi Kalevan kisoissa jo torstaina, kun kisat alkoivat miesten 20 kilometrin ja naisten 10 kilometrin kävelyillä. Penttilä kertoo, että kävelyä seuraamassa oli joitakin ihmisiä, jotka olivat pukeutuneet ydinvoimavastaisiin t-paitoihin ja tulleet sinne "selvästi näyttäytymään".

Yleisurheilun SM-kisat alkoivat Oulussa torstaina. Kisat kestävät sunnuntaihin.