Kahdesti Atlantin ylittänyt merenkävijä tietää, että Oulu on hyvä paikka purjehtia

Oulun edustan merialue on matalaa, toisaalta vuoroveden puuttuminen tekee alueesta hyvän paikan purjehtia. Paikallisissa purjehdusseuroissa on yli tuhat jäsentä, mikä kielii harrastuksen suosiosta Oulussa.

purjehdus
Purjeveneitä satamassa Oulussa.
Salla Laurila / Yle

Atlantin kahdesti purjeveneellä ylittänyt Oulun Merenkävijöiden kommodori Matti Ruokonen vakuuttaa, että Oulu on hyvä paikka purjehdusharrastukselle.

– Olen purjehtinut esimerkiksi Pohjanmerellä, jossa vuorovesi on pahimmillaan seitsemän tai kahdeksan metriä. Oulussa vuorovettä ei ole. Tosin Oulua tuntematon purjehtija saattaa pelätä matalaa vettä, mutta jos vedet ovat tutut, täällä on hyvä purjehtia.

Ruokonen osallistuu perjantaina Oulussa alkavaan Pohjanlahden Regattaan Skotlannista ostetulla veneellään ja nelihenkisellä miehistöllä.

– Viimeksi, kun tarkistin, meidän lähdössä oli mukana kuusi venettä. Sanoinkin miehistölle, että meillä on hyvät mahdollisuudet päästä tänä vuonna kuuden sakkiin, Ruokonen vitsailee.

Kaikissa kolmessa Oulun purjehdusseurassa on yhteensä yli tuhat jäsentä.

Matti Ruokonen

Perinteisesti vuorotellen Suomessa ja Ruotsissa järjestetty Pohjanlahden Regatta on Ruokosen mukaan mukava ja leppoisa purjehduskisa. Tänä vuonna toistamiseen Oulussa järjestettävään kisaan ei kuitenkaan ole ilmoittautunut yhtä runsaasti väkeä kuin aikaisempana vuonna.

– Tänä vuonna harmittaa se, että Pohjanlahden Regattassa ei tietääkseni ole osallistujia Ruotsista, Ruokonen toteaa.

Oulussa voi purjehtia pitkälle syksyyn

Oulussa purjehduskausi kestää vapulta lokakuulle ja kisat jatkuvat syyskuulle asti. Ruokonen kertoo, että lämpimät syksyt pidentävät purjehduskautta. Merenrantakaupunkina Oulussa löytyy kiinnostusta purjehdusharrastukselle.

– Huomaahan sen Hietasaaren veneilykeskuksessakin veneiden määrästä. Kaikissa kolmessa Oulun purjehdusseurassa on yhteensä yli tuhat jäsentä, Ruokonen kertoo.

Ruokosen mukaan purjehdusharrastuksen aloittaminen on helppoa. Parhaiten veneilyn makuun pääsee, jos osallistuu purjehduskouluun, jossa alkeet on helppo ottaa haltuun. Ruokosen seuralla on kolmenkymmenen vuoden kokemus purjehduskoulun vetämisestä. Hänen mukaansa koulu vetää vuosittain 30-35 uutta kiinnostunutta purjehtijaa.