Taksi kiirehtii apuun hädässä – aluetaksi ja pelastuslaitos sopivat yhteistyöstä Pirkanmaalla

Takseja voidaan käyttää viranomaisten apuna esimerkiksi ihmisten evakuoinneissa. Tampereen aluetaksi ja Pirkanmaan pelastuslaitos ovat sopineet yhteistyöstä erityistilanteissa. Myös poliisi voi pyytää taksien apua esimerkiksi kadonneiden ihmisten etsinnässä.

Kotimaa
Paloautoja, poliisiauto ja ambulanssi öisellä Rautatienkadulla
Yle / Rolf Granqvist

Tampereen Aluetaksin toimitusjohtaja Ismo Lehtinen sanoo, että viime keväänä syntyi ajatus yhteistyöstä pelastuslaitoksen kanssa.

– Ajatus heräsi kevättalvella, kun simuloitiin Nokian Pitkäniemen sairaala-alueen pelastamista. Siinä olisi taksi ollut hyvänä apuna, kun siellä on paikkoja mihin bussi ei edes pääse. Sovittiin, että annetaan apua esimerkiksi evakuoinnissa kun tilanne on päällä. Myöhemmin sitten mietitään, kuka maksaa laskun ja paljonko maksaa ja kenelle.

Takseja jonossa.
Tampereen talousalueella liikkuu viitisensataa taksia, joille viesti kulkee nopeasti taksikeskuksen kautta.Yle

– Tällaista hätätilannetta ei vielä ole tullut, onneksi, mutta valmius meillä kyllä on. Tampereen talousalueella on liikkeellä viitisensataa taksia, kertoo Ismo Lehtinen.

Tampereen Aluetaksi Oy ja Pirkanmaan pelastuslaitos allekirjoittivat sopimuksen yhteistyöstä kesäkuussa. Esimerkiksi Helsingissä vastaavaa sopimusta ei ole tehty.

– Toimintaympäristö on pääkaupungissa hyvin erilainen kuin maakunnassa. Toisaalta haluan muistuttaa, että kaikilla on aina hätätilanteessa velvollisuus auttaa, ja pelastusviranomaisella on oikeus myös määrätä kuka tahansa auttamaan hätätilanteessa. Viranomainen voi myös ottaa resursseja käyttöön, esimerkiksi määrätä jokun ohikulkijan viemään onnettomuuden uhreja hoitoon, sanoo Helsingin kaupungin pelastuslaitoksen viestintäpäällikkö Taisto Hakala.

Tieto kulkee sekunneissa

Päivystävä palopäällikkö Jyrki Paunila pelastuslaitokselta Tampereelta sanoo, että hädän tullen päätöksen taksien pyytämisestä apuun tekevät pelastuslaitoksen tilannekeskus ja päivystävä palopäällikkö.

– Riippuu tilanteesta ja kuljetustarpeesta, miten toimitaan. Takseja voidaan tarvita ihmisten kuljettamiseen esimerkiksi tulipaloissa tai vaikkapa myrskyn aiheuttamien pahojen sähkökatkojen vuoksi. Meidän omalla kalustollakin voidaan muutamia ihmisiä kuljettaa, mutta takseja on reilusti. Liikennelaitoksen kautta saadaan nopeasti bussejakin, vähän paikasta ja vuorokaudenajasta riippuen, sanoo Paunila.

Ajovuorossa olevat taksit ovat aina datayhteydessä tilauskeskukseen, joten sitä kautta tieto saadaan välitettyä kymmeniin, jopa satoihin autoihin muutamassa sekunnissa.

Luminen taksi-kyltti
YLE

– Voi sanoa, että meitä on kaupungissa melkein joka kadun kulmassa ja syrjemmäkin liikutaan oikeastaan koko ajan. Jos ihmisiä pitää saada nopeasti turvaan esimerkiksi palon alta tai pakkasesta, niin meitähän on aina tavoitettavissa pitkin Pirkanmaata ja valmiina tulemaan apuun, vahvistaa Ismo Lehtinen.

Tiettömille taipaleille taksit eivät tietenkään lähde. Maastoon kadonneita ihmisiä lähteekin useimmiten etsimään Vapaaehtoisen pelastuspalvelun Vapepan väkeä.

Taksi on myös poliisin apusilmä

Myös poliisi käyttää taksien apua. Kun vaikkapa lapsi on kadonnut tai muistisairas vanhus on teillä tietymättömillä, etsinnät aloitetaan nopeasti ja tuntomerkit välitetään myös takseille.

– Tieto kadonneesta tulee poliisin tilannekeskukseen ja siellä tehdään etsintäkuulutus viranomaisille. Laitamme tiedon usein myös takseille ja liikennelaitokselle, kertoo rikoskomisario Anssi Köykkä Sisä-Suomen poliisilaitokselta Tampereelta.

Niin tehdään myös Helsingissä, sanoo ylikomisario Jussi Huhtela Helsingin poliisista. Siellä tieto kadonneista menee nopeasti taksien lisäksi myös muun muassa lähijuniin ja metroon.

Jos taksinkuljettaja näkee poliisin antamiin tuntomerkkeihin mahdollisesti sopivan ihmisen, hän ilmoittaa siitä hätäkeskukseen. Kiinniottajaksi taksimies tai -nainen ei yleensä ryhdy.