Joroisten Musiikkipäivät uudistuu radikaalisti – Ratkeavatko taloushaasteet Paula Koivuniemellä?

Yhdeksänpäiväisiksi kasvaneiden musiikkijuhlien musiikkitarjonta laajenee kamarimusiikista Ismo Alankoon, Waltteri Torikkaan ja Paula Koivuniemeen. Kartanoista ja kirkoista liikutaan myös lentokentälle ja huoltoasemalle.

kamarimusiikki
Jan Hultin Juvan kirkossa
Mari Lukkari / Yle

Lauantaina alkavien Joroisten Musiikkipäivien taiteellisena johtajana toimii ensimmäistä kertaa Savonlinnan oopperajuhlia vuosina 2002–2012 johtanut Jan Hultin.

– Viime kesänä musiikkipäivien hallituksen johto otti yhteyttä ja kyseli kiinnostusta tehtävään. Istuimme alas pohtimaan, Jan Hultin kertoo.

Pääasiassa pohdittavia kysymyksiä oli kaksi: voidaanko taiteellisen johtajan ja tuottajan toimet yhdistää, että saataisiin taide ja tuotantotalous, tulot ja menot samoihin käsiin.

– Toinen kysymys, jonka asetin, oli, saako tyylilajiin puuttua, vai pitääkö sen olla vain kamarimusiikkia, Hultin kertoo.

"Me ei voida laskea julkisten tukien kasvun varaan"

Yhteisymmärrys löytyi. Tänä kesänä Joroisten musiikkitarjonta laajeni kamarimusiikista oopperaan ja kevyempään musiikkiin. Musiikkipäivien aikana kuullaan puhdasta kamarimusiikkia kartanoissa ja urkumusiikkia kirkoissa. Lisäksi lavalle astelevat mm. Waltteri Torikka, Paula Koivuniemi, Ismo Alanko ja Pepe Willberg.

Joroisten musiikkipäivät ovat monien muiden kesäfestivaalien tavoin haastavassa taloustilanteessa. Jan Hultinin tehtävänä on kääntää kurssi toiseen suuntaan.

– Me ei voida laskea sen varaan, että julkiset tuet kasvavat, vaan meidän täytyy auttaa itse itseämme. Näin me haluttiin laajentaa musiikin tyylivalikkoa, etsiä isompia esiintymisareenoita ja sellaisia taiteilijoita, jotka vetävät yleisöjä. Meillä on sekä herkkää, pientä kamarimusiikkia, että isompia konsertteja, joiden odotetaan sitten lipputulojen kautta parantavan tätä tulovirtaa.

Ennakkolippujen myynti ylittänyt viime vuoden koko lipunmyynnin

Esityspaikat ovatkin laajentuneet kartanoista ja kirkoista uusille areenoille. Avajaisia vietetään suurella huoltoasemalla, Pepe Willberg esiintyy Varkauden lentokentällä ja Ismo Alanko suuressa tehdashallissa.

– Menemme sinne, missä ihmisetkin ovat, Hultin tiivistää.

Tässä vaiheessa ohjelmiston monipuolistaminen näyttää oikealta ratkaisulta. Ennakkolippujen myynti on jo ylittänyt koko viime vuoden lipunmyynnin. Yksi Waltteri Torikan konserteista on jo myyty loppuun.

– Tosin lippujakin on myynnissä aiempaa enemmän ja budjetti on kaksinkertaistunut 180 000:een, Hultin huomauttaa.

Kaikkiaan lippuja on myytävänä 7 000 kappaletta. Tavoitteena on 3 500:n yleisömäärä.