1. yle.fi
  2. Uutiset

Finnair alkaa käyttää venäläisvalmisteista konetta – ”Turvallisin mielin voi lähteä kyytiin”

Lentoyhtiö Cityjetin venäläisvalmisteinen Suhoi Superjet 100 lentää kolmella Finnairin reitillä elokuussa. Kyseessä on ensimmäinen kerta Finnairin historiassa, kun yhtiö käyttää Venäjällä valmistettua lentokonetta.

talous
Suhoi Superjet 100 Indonesian Jakartassa helmikuussa 2013.
Suhoi Superjet 100 Indonesian Jakartassa helmikuussa 2013.Bagus Indahono / EPA

Lentoyhtiö Cityjet operoi elokuussa kolmea Finnairin reittiä venäläisvalmisteisella Suhoi Superjet 100 -tyypin lentokoneella, Finnair kertoo verkkosivuillaan (siirryt toiseen palveluun).

Lentoja Helsinki-Vantaalta Puolan Varsovaan, Tanskan Billundiin ja Sveitsin Geneveen operoi tavallisesti lentoyhtiö Norra. Norra kärsii kuitenkin lentäjäpulasta, minkä vuoksi Finnair käyttää reiteillä irlantilaisen Cityjetin lentokonetta ja miehistöä 15.–31. elokuuta.

Cityjet lentää reitit Suhoi Superjet 100 -tyypin lentokoneella. Reiteillä käytettävä lentokone on valmistettu Venäjällä vuonna 2015 ja Cityjet on saanut koneen käyttöönsä tänä vuonna.

Aeroflot käyttää samaa konetta

Kyseessä on ensimmäinen kerta Finnairin historiassa, kun yhtiö käyttää reitillään venäläisvalmisteista lentokonetta, kertoo Manti Väätäinen-Pereira Finnairin viestinnästä.

Samaa konetyyppiä käyttävät muun muassa venäläiset lentoyhtiöt Aeroflot ja Gazpromavia sekä meksikolainen lentoyhtiö Interjet.

Niille asiakkaille, jotka mahdollisesti pohtivat venäläisvalmisteisen koneen turvallisuutta, Finnairilta vakuutetaan lentoja operoivan Cityjetin täyttävän kaikki turvallisuuskriteerit ja huomautetaan, että reittejä lennetään uudella koneella.

– Kyllä turvallisin mielin voi lähteä näiden koneiden kyytiin, Väätäinen-Pereira sanoo.

Reiteillä normaalisti Embraer 190

Finnairin mukaan Cityjet valittiin operoimaan reittejä, koska sen kone vastaa hyvin reittien kalustotarvetta.

Tällä hetkellä Norra lentää reittejä Embraer 190 -lentokoneilla. Cityjetin käyttämä Suhoi Superjet 100 -kone on 98 matkustajapaikallaan samaa kokoluokkaa Embraerin kanssa.

Lennoille tulee Cityjetin englanninkielinen miehistö täydennettynä yhdellä Norran matkustamohenkilökunnan jäsenellä.

Lennon voi siirtää tai perua

Finnairin mukaan lentojen aikataulu pysyy samana, eikä operoivan lentoyhtiön vaihtuminen vaadi asiakkailta toimenpiteitä.

Lentoyhtiön vaihtumisen vuoksi Finnair tarjoaa kuitenkin asiakkailleen mahdollisuuden siirtää matkansa myöhemmäksi tai uudelle reitille. Myös varauksen peruminen ja rahojen saaminen takaisin on mahdollista.

Väätäinen-Pereiran mukaan mahdollisuus lennon siirtämiseen tai perumiseen on Finnairin normaali käytäntö tällaisissa tilanteissa.

– Se on meillä ollut tapana, että jos operaattori muuttuu tai lennon aikainen palvelukonsepti ei ole yksi yhteen sitä, mitä olemme asiakkaallemme luvanneet matkaa ostaessa, niin silloin sen saa vaihtaa, Väätäinen-Pereira sanoo.

Lue seuraavaksi