1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Seteliväärennösten määrä Suomessa kasvanut – uusi trendi on kymppien väärentäminen

Parin viime vuoden aikana seteliväärennösten määrä Suomessa on kasvanut. Suomen Pankin neuvonantajan mukaan väärennösten määrän kasvu selittyy osittain sillä, että väärennettyjen kymppien määrä on alkuvuonna ollut suurempi kuin aiemmin.

Poliisin välittämä kuva väärennetystä 10 euron setelistä vuodelta 2016. Kuva: Pohjanmaan poliisilaitos

Tänä vuonna Suomessa on löydetty 703 euroseteliväärennöstä, kun vuosi sitten vastaavaan aikaan väärennöksiä löydettiin reilut 500. Vuonna 2014 ensimmäisen puolen vuoden aikana seteliväärennöksiä löydettiin Suomessa 188 kappaletta.

Suomen Pankin neuvonantajan Jussi Kankaan mukaan seteliväärennösten kasvua selittää kymmenen euron setelien väärennösten lisääntyminen. Kangas otaksuu, että väärennetyn kympin levittäminen on koettu houkuttelevaksi, sillä pieniä seteleitä ei aina tarkasteta kaupoissa.

Kangas kuitenkin muistuttaa, että kaikki väärennetyt setelit löytyvät ennemmin tai myöhemmin koneellisessa laskennassa, jota tehdään pankeissa ja laskentatoimessa.

Väärennöksen käsiinsaaminen epätodennäköistä

Todennäköisyys väärän setelin saamisesta käsiinsä on kuitenkin epätodennäköistä. Tarkasti ottaen ei tiedetä paljonko setelirahaa Suomessa liikkuu, mutta koko euroalueella liikkui vuoden 2016 alkupuolella arviolta 18,5 miljardia seteliä.

Koko euroalueella euroväärennösten määrä hieman väheni alkuvuoden aikana. Euroalueella poistettiin kierrosta yhteensä 331 000 seteliväärennöstä.

Vaikka väärennetyt kymmenen euron setelit ovat yleistyneet Suomessa, alkuvuoden aikana Suomesta on kuitenkin eniten löydetty kuitenkin 50 euron väärennöksiä (262 kpl). Seuraavaksi eniten löydettiin 20 euron väärennöksiä (188kpl) ja ja 10 euron väärennöksiä (187).