Repimistä, ryystämistä ja sottaista askartelua – katso videolta, kuinka syöt ravun oikeaoppisesti

Laita elävä rapu pataan, heitä mukaan suolaa ja loraus olutta, ja anna kiehua. Tärkeää on myös hankkia pöydän ympärille hyvää seuraa nauttimaan saksiniekoista. Katso videosta niksit, jotta osaat toimia oikein rapujuhlissa.

ilmiöt
Ravun syöntiä.

– Nyt ei päivitetä Facebookia, eikä etsitä Pokemoneja, vaan nautitaan juuri tästä, kajauttaa Ritva Tolvanen, eläkkeellä oleva ravintolakoulun opettaja, jolla on vuosikymmenten kokemus rapujuhlista.

Rapujen syönti on sottaista käsityötä – askartelua, jossa maiskuttaminen ja ryystäminen on sallittua. Yhdestä ravusta tulee vain muutamia grammoja syötävää, mutta herkullinen maku palkitsee kärsivällisen puuhailijan.

Rapujen valmistuksessa on kullakin kokilla omat perinteensä. Ritva Tolvanen neuvoo seuraavasti:

  • Rapujen tulee olla elossa ja virkeitä ennen keittämistä. Kuolleita rapuja ei saa keittää. Keittoveden täytyy kiehua näkyvästi.
  • Keittovesi maustetaan suolalla, sokerilla, tillillä ja raputillillä. Näiden lisäksi Tolvanen lurauttaa sekaan olutta.
  • Ravut lisätään veteen pienissä erissä, jotta liemi kiehuu koko ajan.
  • Kun viimeinenkin rapu on saatu kylpyyn, niiden annetaan kiehua vähintään kymmenisen minuuttia.
  • Keittämisen jälkeen ravut pannaan jäähtymään ja liemi otetaan talteen.
  • Ravut tarjoillaan vasta, kun ne ovat jäähtyneet kunnolla ja maku on tekeytynyt. Mielellään vasta seuraavana päivänä.

Katso videolta Ritva Tolvasen neuvot rapujen syömiseen.