Hyppää sisältöön

100-vuotias Pelkosenniemi juhlii myös näytelmän keinoin

Pelkosenniemi juhlii 100-vuotista olemassaoloaan myös näytelmän keinoin. Näytelmä "Kaivaako oppinut ojaa?" kiertyy aikaan, jolloin Pelkosenniemi taistelee kunnallisen keskikoulun saamisesta. Kouluasia on Pelkosenniemellä ajankohtainen nytkin, kun kuntaan puuhataan uutta koulua homehtuneen tilalle.

Luontokeskus Naava Pyhätunturilla tarjoaa hyvät puitteet Pelkoseniemen juhlanäytelmälle Kuva: Esko Puikko / Yle

Juhlanäytelmässä myös kunnanjohtaja Pertti Severinkangas saa tulikasteensa näyttelijänä. Ja yllätys, yllätys – tai onko sittenkään – mies istuu näyttämölle, kuin olisi aina siellä ollut! Ehkä se ei ollutkaan hänelle ensimmäinen kerta. Sitä mies ei paljastanut.

– Täytyy sanoa, että mukavaa hommaa, hän totesi ja pyyhkäisi hikistä päälakeaan.

Näytelmässä Severinkangas esittää pankinjohtajaa ja tukkijätkää. Roolit istuvat miehelle kuin nakutetut - ja mikäpä siinä: Molempia töitä hän sanoi tehneensäkin.

Kunnanjohtaja Severinkangas pitää osuvana näytelmän ajankohtaisuutta. Koulu on keskiössä ja niin se on tänä päivänäkin.

– Uusi koulu on meille merkittävä taloudellinen päätös. Toivottavasti teemme oikean ratkaisun, kun ratkaisun aika on.

Koulu on keskiössä tänä päivänäkin

"Kaivaako oppinut ojaa?" -näytelmä on emeritus-toimittaja Esko Rannan käsialaa. Rovaniemellä asuva, mutta juurensa Pelkosenniemelle työntävä käsikirjoittaja oli aikeissa kirjoittaa vain kappaleen kunnan koululaitoksen historiaa, mutta se muljahtikin juhlanäytelmäksi.

– Ja semmonen se nyt on. Erkki Pesonen tämän aiheen minulle sysäsi. Ja kiitos... ihan miellyttävä tehtävä se oli.

Näytelmää voidaan luonnehtia sanoilla historiallinen ja hauska. Rannan tuntien, paikoin hirtehisen hauska. Valtakunnassa tunnetun näyttelijän Erkki Saarelan tarvitsi dramaturgina vain vähän käpälöidä tekstiä, lähinnä puuttua jaksotukseen ja rytmiin.

Varsinaiseksi näytelmäksi työn punoi ohjaaja Merja Mettiäinen.

Koulun penkille vai työn syrjään?

Näytelmässä vedetään köyttä ruumiillisesta ja henkisestä työstä. Joidenkin mielestä liika sivistys pilaa hengen, vie työhalut ja muutenkin turmelee ihmisen. Toisille taas koulunkäynti on oikea tie elämään.

Eli tarvitaanko Pelkosenniemessä kunnallista keskikoulua, vai ei? Joka sen nyt tietää, niin tietää. Näytelmän kun katsoo, niin siitä se viimeistään selviää.

Juhlanäytelmän kenraaliesitys oli torstaina luontokeskus Naavassa Pyhätunturilla. Perjantaina 22.7. on sitten ensi-ilta samassa paikassa kello 18. Pieniä pläjäyksiä esityksestä nähdään myös Pelkosenniemen 100-vuotisjuhlassa kirkonkylän torilla lauantaina.

Jatkaako yksin vai yhdessä?

Pelkosenniemen juhlanäytelmä ei kulje tämän päivän politiikkassa, eikä ota kantaa esimerkiksi siihen, jatkaako kunta yksin ja itsenäisenä, vai Savukoskeen lyöttäytyneenä?

Kunnanjohtaja Pertti Severingas sanoo, että antaa ajan näyttää.

– Sitä nyt selvitellään, pyöritetään ja pohditaan... katsotaan, miltä laskelmat näyttää.

Kysymykseen, onko pienuus pahasta, hän vastaa, että onko se suuruuskaan hyvästä! Käsikirjoittaja, ex-niemeläinen Esko Ranta jättää asian luottamusmiesten päätettäväksi.

– Minulle kelpaavat molemmat ratkaisut, hän sanoo.

Kenestä Vuoden pelkosenniemeläinen?

Satavuotiaan Pelkosenniemen kunniaksi järjestetävässä juhlassa lauantaina 23.7. mennään markkinoille perinteisessä ”Johan on markkinat”-hengessä, kertoo ohjelmakoordinaattori Jutta Pasma.

Juhlassa liikutaan tarinoiden ympärillä. Ohjelmassa on paljon musiikkia, jonkun verran puheita ja lavalla tietysti nähdään nykyisiä ja entisiä pelkosenniemeläisiä. Juhlapuheen pitää filosofian tohtori, tietokirjailija, Aarne Kilpimaa.

Tarjontaa on aikuisille ja lapsille. Yleisö myös äänestää parhaasta kesäpiposta ja valitsee Vuoden pelkosenniemeläisen.

Juhlapäivää vietetään elävän orkesterimusiikin tahdissa. Myös vesielementti ja tukkilaiset kuuluvat kuvaan mukaan omine näytöksineen. Juhlayleisöä on pyydetty saapumaan paikalle veneillä.

.
.