Putoamisturman vuoksi tutkittu parvekelevy meni testissä säpäleiksi yhdestä iskusta – "Ei kannata suhtautua huolettomasti"

Onnettomuustutkintakeskus otti tutkittavakseen samanlaisen sementtikuitulevyn, joka petti naisen alta kohtalokkain seurauksin. Levy meni ensimmäisellä iskulla rikki.

Kotimaa
Parvekkeen verhouslevy petti ja aiheutti onnettomuuden.
Hämeen poliisi

Naisen kuolemaan johtaneen parveketurman tutkinta on paljastanut, että parvekelevy oli heikko. Nainen menehtyi kesäkuussa Lahdessa pudottuaan parvekkeen tukilevyn läpi.

Onnettomuustutkintakeskus teki samalta parvekkeelta irrotetulle toiselle sementtikuitulevylle perjantaina iskukokeen heilurin avulla. Koe loppui lyhyeen, sillä levy meni heti ensimmäisellä osumalla palasiksi.

– Tulos on jossain määrin huolestuttava. Se vahvistaa sitä, että levyn lujuus iskuja vastaan ei ole kauhean hyvä, toteaa johtava tutkija Kai Valonen Onnettomuustutkintakeskuksesta.

Tavallisesti vastaavalle kokeelle altistetaan parvekkeissa käytettävät lasilevyt, ja niiden pitäisi kestää iskut.

Tutkijat epäilevät, että olosuhteet onnettomuusparvekkeella ovat johtaneet sementtikuitulevyn heikkenemiseen.

– Koe vie siihen suuntaan ajatuksia, että levy on huonontunut alareunastaan vuosien varrella johtuen säärasituksesta, Valonen toteaa.

Tämä varmistuu kuitenkin vasta sitten, kun näytepalaset levyn ala- ja yläreunasta on tutkittu.

– Siinä saadaan näkyviin, miten paljon huonompi se on alareunasta kuin yläreunasta, ja miten paljon verrattuna siihen mitä levy on ollut uutena. Pääsemme myös näkemään, onko levy kestävyys ollut alun perinkin huolestuttava, Valonen selittää.

Suositukset tulossa, varovaisuus jo suotavaa

Mitään suosituksia Onnettomuustutkintakeskus ei vielä tässä vaiheessa anna, mutta johtava onnettomuustutkija Kai Valonen on varma siitä, että sellaiset tehdään tutkinnan päätteeksi.

Jos parvekkeissa on käytetty samanlaisia levyjä, taloyhtiön kannattaa kuitenkin varmistaa, ettei niiden takana ole ihmisen mentävää aukkoa, kuten turmapaikalla oli.

– Asukkaat itsekin voivat tietysti miettiä, että jos parvekkeella on sementtikuitulevykaide, siihen ei kannata välttämättä suhtautua toistaiseksi huolettomasti. Esimerkiksi mitään kuormaa ei sitä päin tule aiheuttaa.

Normaalia nojailua parvekekaiteeseen ei tarvitse silti pelätä.

– Kyllä se jonkinlaisen iskun vaatii, ettei se kaidelevy siitä itsestään putoa, Valonen rahoittelee.