Ilmajoen yötä hallitsevat lepakot

Ilmajoella suoritetaan tänä kesänä lepakkokartoitusta. Lepakkolajeja on löytynyt jo useita ja eri puolilta kuntaa, mutta varsinaista lepakkojen valtakuntaa on Ilmajoen keskustan alue. Kartoituksen tekijälle on tehtävän myötä auennut kuin uusi maailma.

lepakot
Lepakko (vesisiippa) puun rungolla.
Vesisiippa puunrungollaMinna Rosvall / Yle

Lepakkolajit ovat Suomessa tiukasti suojeltuja ja niiden vahingoittaminen on rangaistava teko. Lepakoiden esiintymistä täytyykin tutkia myös rakennuskaavoituksen yhteydessä. Rakentamisen kannalta lepakoiden esiintymisellä ei ole muutaman yksilön hajanaistapauksissa varsinaista merkitystä, mutta mikäli jostain löydetään kokonainen yhdyskunta, ei sitä saa lain mukaan häiritä.

– Lepakot ovat hyvin paikkauskollisia ja pitkäikäisiä eläimiä. Ne voivat elää jopa 30-vuotiaiksi ja viettää koko elämänsä kiertäen samoja paikkoja. Lepakon elinkaaren kannalta onkin hyvin kohtalokasta, jos niiden elinympäristössä tapahtuu radikaaleja muutoksia, kertoo Ilmajoen kunnan kaavoitusavustaja Ulla-Kaisa Mäntymaa.

Esimerkiksi, jos lepakkoyhdyskunta löytyy vanhan ulkorakennuksen ullakolta, ei rakennukseen tai lepakoihin saa kajota. Sama koskee vastaavasti luonnontilassa olevia lepakkojen pesimä- ja levähdysalueita.

Ulla-Kaisa Mäntymaa kartoittaa työssään lepakoiden esiintymistä Ilmajoen kaavoitusalueilla. Hän kertoo lepakoita löytyvän ympäri kuntaa, mutta erityisesti Ilmajoen keskusta-alue on kesäöisin varsinaista lepakkojen valtakuntaa.

– Asiaan vaikuttavat varmasti Kyrönjoen ja maatilojen läheisyys, jonka vuoksi lepakoilla on paljon hyönteisiä saalistettavana. Alueella on myös paljon lepakoille soveltuvia pesimäpaikkoja, kuten vanhoja rakennuksia sekä joen ylittäviä siltoja, joiden alla lepakot viihtyvät runsaslukuisina.

Ilmajoen Musiikkijuhlien oopperalava Kyrönjoen rannalla.
Kyrönjoelta löytyy runsaasti lepakoiden ravinnoksi käyttämiä hyönteisiä. Kuvassa näkyy Ilmajoen keskusta-alueella sijaitseva Musiikkijuhlien oopperalavaMirva Korpela / Yle

Bongaaminen haastavaa puuhaa

Lepakoiden kartoitus vaatii hyvin tarkat olosuhteet, eikä niitä voida bongata milloin tahansa. Talvisin ne ovat joko horroksessa tai muuttavat ulkomaille. Kevään ja alkukesän pesimäkaudella niitä on puolestaan saalistamassa suhteellisen vähän. Paras aika bongaamiseen onkin loppukesästä ja alkusyksystä.

– Ilman lämpötilan tulee kuitenkin olla mielellään yli 12 astetta ja sään on parempi olla poutainen ja tyyni. Tällöin lepakot liikkuvat mahdollisimman ahkerasti, Mäntymaa tietää.

Lepakot saalistavat yön pimeydessä, jolloin niitä on hankala nähdä, eikä ihmisen korva kuule niiden tuottamia ääniä. Lepakoita kartoitetaankin kaikuluotaimen tavoin toimivalla lepakkodetektorilla, joka havaitsee niiden tuottamat ääniaallot ja muuttaa ne ihmiskorvalla kuultavaan muotoon.

Kartoitusreissuillaan Mäntymaa kertoo törmänneensä muun muassa karhuihin ja myös haja-asutusalueiden koirat aiheuttavat lepakoiden tarkkailuun oman jännitysmomenttinsa.

– Onneksi ei sentään iholle asti ole vielä sattunut kumpiakaan. Tiedotamme kyllä kartoituksesta alueen taloihin aina etukäteen, mutta eläimet eivät valitettavasti puhetta ymmärrä, naurahtaa Mäntymaa.

Lepakko näyttelykuvassa
Suomessa esiintyvät lepakot ovat pieniä hyönteissyöjiä. Kuva lepakkonäyttelystäSiru Päivinen / Yle

Lepakkokartoituksessa avautui uusi maailma

Ulla-Kaisa Mäntymaan mukaan lepakoita bongatessa tuntuu siltä, kuin astuisi toiseen maailmaan.

– On hämmästyttävää tajuta, että ympärillä viuhahtelee jotain koko ajan, vaikka normaalisti sitä ei tule tiedostettua ollenkaan.

Suomessa on 13 lepakkolajia, joista kaksi on luokiteltu uhanalaisiksi. Ilmajoella Mäntymaa on havainnut pohjanlepakkoja, vesisiippoja, korvayökköjä sekä isoviiksisieppoja. Jatkaessaan työtään lepakoiden parissa, hän odottaa innolla myös muihin lajeihin törmäämistä.

Lepakoiden bongaaminen alkoi Mäntymaalla pelkkänä velvollisuutena, mutta siitä on ajan myötä kehittynyt jopa rakas harrastus.

– Tämä on erittäin mielenkiintoista hommaa, johon itsekin olen päässyt oikein hurahtamaan. Olisi tosi mukava, jos esimerkiksi Ilmajoen keskustassa alettaisiin järjestää jonkinlaisia lepakkoretkiä, joissa lepakkoja voitaisiin etsiä isolla porukalla.