Entinen ulkoministeri Tuomioja ei antaisi aseita Isisin vastaiseen taisteluun

Yhdysvallat on pyytänyt Suomelta aseapua terroristijärjestön lyömiseen.

politiikka
Erkki Tuomioja
Erkki TuomiojaYle

Suomen ei kannata antaa aseellista apua Isisin vastaiseen taisteluun, näkee entinen ulkoministeri ja nykyinen ulkoasiainvaliokunnan jäsen Erkki Tuomioja (sd.). Suomi vastasi jo myöntävästi Yhdysvaltojen pyyntöön rahallisesta avusta humanitääriseen työhön ja jälleenrakentamiseen Isisltä takaisin vallatuilla alueilla, mutta mahdollinen aseapu on vielä pohdinnan alla.

– Aikaisemminkin on tullut tällaisia pyyntöjä muun muassa Afganistaniin ja on todettu, että suomalaiset joukot, sikäli kun ovat näissä kriisinhallintatehtävissä, niin tulevat sinne omin asein, mutta niitä ei luovuteta eteenpäin. Tämä asia ei ole ollut vielä ulkoasiainvaliokunnassa esillä, mutta minusta ihan hyvin riittää se, että me olemme siellä lisääntyvin kouluttajavoimin paikalla, Tuomioja sanoo.

Virkamiehet selvittävät parhaillaan Yhdysvaltojen tekemää materiaalipyyntöä. Puolustusministeri Jussi Niinistön (ps.) mukaan Yhdysvallat on etsinyt muun muassa sekä Naton että Varsovan liiton aikaista kalustoa ja varaosia esimerkiksi panssaroituihin BMP-mallisiin miehistönkuljetusajoneuvoihin.

Suomi on perinteisesti kieltäytynyt aseiden antamisesta

Puolustusministeri Niinistö osallistui tällä viikolla Isisin vastaisen liittouman kokoukseen Washingtonissa Yhdysvalloissa. Ennen kokousta Niinistö muistutti Suomen perinteisestä linjasta, jonka mukaan Suomi ei ole kuljettanut aseita sotaakäyviin maihin. Nyt Suomi pohtii linjasta poikkeamista.

– Tämä on harkinnan paikka. Kyse on terrorisminvastaisesta taistelusta, joten siinä mielessä tilanne on hieman erilainen kuin perinteisesti sotaakäyvän maan suhteen on, Niinistö totesi.

Entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja pitäytyisi edelleen joukkojen kouluttamisessa ja humanitäärisessä työssä.

– En usko, että maailmassa suoraan sanoen on aseista puutetta, niitä on itse asiassa ihan liikaa. Parempaa on tämä osaaminen, millä pystytään tilannetta rauhoittamaan. Sodankäynti on vain yksi ja ”helpoin osa”, niin kuin nähtiin Afganistanissa ja Irakissa aikoinaan, mutta sen jälkeen miten tilannetta rauhoitetaan ja kansakuntaa rakennetaan ja yhtenäistetään, on se suurin haaste. Siinä mielestäni suomalaisilla on parempaa annettavaa kuin aseet, Tuomioja sanoo.

Päätöksen mahdollisen aseavun myöntämisestä tekee ulkoministeriö. Asian käsittely ulkoasiainhallinnossa alkaa näillä näkymin elokuussa.