1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Roihun pienin leiriläinen on vain neliviikkoinen vauva

Roihun perheleirillä Riehulla vanhemmat käyvät töissä, minkä ajaksi lapsille on järjestetty kenties Suomen suurin päiväkoti. Leirin nuorin osallistuja on vain neliviikkoinen vauva, joka yöpyy vanhempiensa kanssa teltassa metsän keskellä.

Kuva: Ville Välimäki / Yle

Perheleiri Riehun apulaisjohtaja Mikko ”Tammi” Jylhä pitää sylissään leirin nuorinta osallistujaa, neliviikkoista poikavauvaa. Takana on yöpyminen metsän keskellä, telttamajoituksessa, mutta pikkuvauvan isä vakuuttaa yön sujuneen rauhallisesti.

– Seitsemän tuntia nukuttiin viime yönä. Hänkin nukkui hyvin. Söi kaksi kertaa ja nukkui lopun yön, kertoo Jylhä käsivarsillaan tuhisevan, vielä nimettömän pikkuvauvan leirielämästä.

Jylhän perhe on kokenut partioperhe, jolla on vauvan lisäksi leirillä mukana myös nelivuotias poika.

– Se on melkein helpompaa olla täällä leirillä tämän vauvan kanssa, kuin sen nelivuotiaan kanssa, nauraa partiojohtaja.

Vauvaperheellä on raskas leirivarustus

Metsäleirille lähtiessä rinkan pakkaaminen on perinteisesti tiukka ponnistus, mutta varsinkin vauvaperheen on huolellisesti valmistauduttava leirielämään. Kovin kevyellä varustuksella ei voi lähteä liikkeelle.

– Meillä on aika iso määrä tavaraa nyt johtuen tästä pienestä, kun on vaunut ja siihen liittyvää. Pyykinpesumahdollisuus on vähän heikompi, toteaa Mikko Jylhä rauhallisesti.

Ennen leiriä on Jylhien kotona käyty kohta kohdalta läpi, mitkä ovat tulevat olosuhteet, mitä tavaroita lapset tarvitsevat ja mitä ilman ei tulla toimeen. Kokeneillekin leirin osallistujille saattaa silti sattua kömmähdyksiä.

Meidän lähtö ei sitten lopulta ollut niin kovin järjestelmällinen, ja meillä jäi ne perinteiset hammasjärjat sitten keittiön pöydälle.

Mikko Jylhä

– Se lähtee siitä, että missä nukutaan eli teltta, minkä päällä nukutaan, mikä päällä nukutaan ja siitä juostaan eteenpäin. Aika järjestelmällinen siinä täytyy olla. Meidän lähtö ei sitten lopulta ollut niin kovin järjestelmällinen, ja meillä jäi ne perinteiset hammasharjat sitten keittiön pöydälle, nauraa Mikko Jylhä.

Partioleirillä on Suomen suurin päiväkoti

Roihu on kaikkien aikojen suurin Suomessa järjestetty partioleiri ja kaikkiaan osallistujia on Hämeenlinnan Evon retkeilyalueen metsissä 17 000, joista perheleiri Riehulla on noin 2 200 leiriläistä. Ikäjakauma on perheleirillä erilainen muuhun suurleiriin verrattuna.

Perheleiri Riehu mahdollistaa sen, että kokonaiset partiota harrastavat perheet voivat osallistua leirille ja toinen tai jopa molemmat voivat olla työtehtävissä.

– Täällä perheleirillä ovat ne kaikkein pienimmät ja sitten täällä on paljon aikuisväestöä eli heitä, joista vähintään toinen on tekemässä vapaaehtoisena töitä tuolla muualla päin leiriä.

Jos vanhemmat kerran käyvät töissä, on lapsille pitänyt järjestää metsään hoitopaikka.

– Meillä on täällä myöskin päiväkoti. Se taitaa olla tällä hetkellä Suomen suurin päiväkoti, arvelee Jylhä.

Tarkennettu otsikkoa 25.7.2016 klo 8:30 muotoon Roihun pienin leiriläinen.