Viiden festarin vilkas viikonloppu Keski-Suomessa – joukossa kaksi uutta tulokasta

Keski-Suomessa on käsillä kesän vilkkain festariviikonloppu. Maakunnassa järjestetään yhtä aikaa viisi musiikkifestivaalia, joista kaksi on täysin uusia tulokkaita tapahtumakalenterissa. Järjestäjät uskovat, että yleisöön vedotaan ennen muuta erottautumalla.

musiikki
Kyltit auttavat ohjaamaan ihmismassoja.
Matti Myller / Yle

Viisi festivaalia sattuu samalle viikonlopulle Keski-Suomessa. Uusia tulokkaita viikonlopun festareista ovat Riihirock Pihtiputaan Elämäjärvellä sekä raskaaseen rokkiin painottunut John Smith Rock Festival Laukaan Peurungassa.

Uuden rock-festivaalin lava nousee järvimaisemiin Laukaan Peurungass.a
Uuden rock-festivaalin lava nousee järvimaisemiin Laukaan Peurungassa. Idea John Smith -festareihin lähti yhden miehen ideasta ja alusta asti oli selvää ainoastaan festivaalin musiikkivalinta - progressiivinen metallimusiikki. Matti Myller / Yle

Laukaan kolmipäiväiseen tapahtumaan odotetaan päivää kohti 3 000–4 000 tuhatta kävijää. Kylpylähotellin alueella ei aiemmin ole järjestetty yhtä suurta festivaalia, kertoo tapahtuman tuottaja Jaakko Tarvainen. Alueella on jouduttu tuottajan mukaan aloittamaan miltei nollasta.

– Olemme joutuneet pelaamaan tetristä alueella, että saataisiin aseteltua alue mahdollisimman hyvälle mallille. Paljon on säädetty ja väännetty, mutta nyt näyttäisi siltä, että palaset on onnistuttu saamaan kohdilleen, Tarvainen kertoo.

Hyvä maine kantaa kauas

Artistien hankkiminen kesän musiikkitapahtumiin teettää työtä. Suosituimmat nimet vetävät yleisöä, mutta heistä käydään kovaa kilpailua, eikä pienillä festivaaleilla ole varaa maksaa isoja keikkapalkkioita. Keskittyminen tiettyyn musiikkityyliin helpottaa sekä yleisön että artistien houkuttelemista.

– Joutuu hyvinkin pitkään neuvottelemaan ja myös puntaroimaan tarkkaan sitä, miten saisi festivaalin kokonaiskattauksen fiksuksi. Aina ei kaikkea saa mitä haluaa eikä kaikkeen ole varaa. Pyritään tekemään mahdollisimman hyvä festarikattaus niillä raameilla, mitkä on, sanoo John Smith -festarin Tarvainen.

Apua on myös hyvästä maineesta ja tämä on huomattu 17. kerran järjestettävillä Muuramen Naamoilla. Esiintyjäbudjetti ei pienessä tapahtumassa ole suuren suuri, mutta artistipiireistä löytyy festivaalin puolestapuhujia, kertoo tapahtuman perustajiin kuuluva Jaakko Selin.

Naamat-festari rakentuu Muuramessa Tuomiston tilalla.
Naamat-festari rakentuu Muuramessa Tuomiston tilalla.Jani Ilola / Yle

– Ehkä me on hoidettu asiamme hyvin. Ollaan aina hoidettu se, mitä artisteille on luvattu.

– Esimerkiksi M.A. Numminen sanoi aikanaan, että Naamoilla on paras lavasoundi hänen historiansa aikana ja se on jo paljon, Selin jatkaa.

Naamojen lisäksi kaksi muutakin musiikkifestivaalia ovat jo vakiinnuttaneet asemansa Keski-Suomen kesässä: hiphopfestivaali PipeFest alkaa Jämsän Himoksella ja Keuruulla käynnistyy HuttulaRock, jossa soi roots-musiikki.

Nyt viikonloppuna käynnistyvien tapahtumien lisäksi Saarijärvellä jatkuu jo alkuviikosta alkanut Kirmot. Tapahtuma jatkuu huomiseen lauantaihin saakka. Multialla sen sijaan jatkuu vielä sunnuntaihin keskiviikkona alkanut monialainen ja monitaiteellinen Multialaista Satoa -tapahtuma.

Jaakko Seliniä haastatteli Jani Ilola ja tuottaja Jaakko Tarvaisen tapasi Annika Rantanen.

Täydennetty n. klo _17:00: aikaisemmin viikolla alkaneita, viikonlopulle kestäviä tapahtumia Keski-Suomessa. _