1. yle.fi
  2. Uutiset

Tamilitähden gangsterielokuva on hitti jo ennen ensi-iltaa – ennakkomainos on Aasian katsotuin

Etelä-Aasiassa sijaitsevassa Chennaissa kaduilla on tyhjää mutta elokuvissa täpötäyttä. Tänään on tullut ensi-iltaan tamilien supertähden Rajinikanthin Kabali-elokuva. Pelkästään elokuvan traileria on katsottu 26 miljoonaa kertaa. Palvotulle näyttelijälle on pystytetty patsaita ja nimetty temppeleitä.

Ulkomaat
Kabali-elokuvan faneja Intiassa. Gangsteritarina on synnyttänyt poikkeuksellisen innokkaan faniliikkeen jopa elokuvateollisuuden suurvallassa.
Kabali -elokuvaEPA/DIVYAKANT SOLANKI

Kabali-elokuvan resepti on onnistunut. Otetaan tavallinen mies, linja-auton rahastaja, joka on raivannut tiensä valtaisaan kuuluisuuteen. Sekoitetaan suosioon taitavaa markkinointia. Muuan autokauppias keksi maalata autoihin elokuvan kohtauksia. Ajokit myydään käsistä.

Erikoislento kuljettaa ensi-iltaan

Air Asia kuljettaa Kabali-elokuvan faneja ensi-iltaan erikoisvuorolla. Lennolla on tarjolla päätähden suosikkimenu. Jumbo on maalattu Kabalin teemoin, totta kai.

– Monet yritykset ovat antaneet työntekijöilleen Etelä-Intiassa, erityisesti Chennaissa, vapaapäivän, koska he eivät kuitenkaan ilmestyisi töihin, kertoo Yle Uutisille Intian pääkaupungista Delhistä toimittaja Sanjay Jha.

Myös hän on nähnyt joitakin Rajinikanthin aiempia filmejä, koska elokuvat on dubattu Intian valtakielelle hindiksi. Elokuvasta tehdään versioita myös muilla Intian kielillä, kuten telugulla ja malayalamilla.

Möykkää ja hulinaa näytäntösaleissa

Tamil Nadun osavaltiossa elokuva vyöryy 12 000 teatteriin. Intiassa näytökset ovat usein jo esitys itsessään. Katsojat kommentoivat, tömistävät, taputtavat ja huutavat. Juonenkäänteissä eletään mukana täysillä.

– Yleisö on yleensäkin aktiivista, mutta Tamil Nadun katsojat ovat poikkeuksellisen innokkaita. Voi oikeastaan puhua suoranaisesta maniasta. Elokuviin otetaan Delhissä popcorneja, mutta Chennaissa ne eivät taida pysyä pakkauksessa, niin hillitöntä Rajinikanthin fanitus on, toimittaja Sanjay Jha arvelee.

Fanit ovatkin mukana sydänverellään. Paikalle saapunut chennailaistyttö aikoo BBC:n mukaan viettää salin pimennossa kokonaisen vuorokauden, hän on ostanut liput kymmeneen näytökseen.

Tamilien Bond niittaa pahikset pelkällä katseella 

Rajinikanth on Intian supertähti ja elokuviensa kuolematon sankari. Hän sieppaa kranaatin silmät suljettuna, sytyttää savukkeen aseellaan ja selviytyy huoneellisesta roistoja sekunneissa.

Elokuvasalien ulkopuolella 65-vuotias Rajinikanth, alkuperäiseltä nimeltään Shivaji Rao Gaekwad, kuuluu Aasian suurituloisimpiin näytteilijöihin. Vain kungfu-tähti Jackie Chanin palkkioiden kerrotaan ylittävän Chennain ykkösnimen ansiot.

– Vuonna 2011 ensi-iltaan tullut Tieteiselokuva Enthiran räjäytti potin ja toi Rajinikanthille miljoonatulot. Hän on tehnyt elokuvia 70-luvulta lähtien.

Fani yritti itsemurhaa lahjoittaakseen suosikilleen munuaisen

Yli 150 elokuvassa näytelleen tähden yksityiselämäkin on elokuvan veroista.

– Hän on karismaattinen ja ikoninen tähti. Suosiota on toisaalta vaikea selittää, mutta yhtenä syynä voi olla se, että hän on pysynyt uskollisena tamiliyleisölle, vaikka hän on näytellyt myös Bollywoodissa ja piipahtanut Yhdysvalloissa.

Kun lehdissä kerrottiin tähden terveysongelmista, yksi faneista yritti itsemurhaa ja halusi lahjoittaa munuaisensa suosikkinäyttelijälleen. Kyse on kultista, toimittaja Sanjay Jha kertoo.

Kabali-elokuvaa odotetaan innolla paitsi Intiassa, myös muualla Aasiassa, kuten Malesiassa ja Singaporessa. Myös Yhdysvaltain, Kanadan ja Euroopan maiden tamiliyhteisöissä seurataan ja fanitetaan kotiseudun lahjaa elokuvamaailmalle.

Malesiassa kuvattu elokuva nähdään ensi-illassa tänään myös Pariisissa.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lue seuraavaksi