Viikko tieteessä: Geenimuunnellut hyttyset torjuvat denguekuumetta, taustahäly hidastaa lapsen sanojen oppimista

Tieteen suurimpia saavutuksia ja ihmeellisimpiä löydöksiä viikon varrelta.

tiede
viiko tieteessä
Yle Uutisgrafiikka

Geenimuunnellut hyttyset torjuvat denguekuumetta Brasiliassa

Miljoonia geenimuunneltuja hyttysiä vapautettiin brasilialaiseen Piracicaban kylään. Vapautetut hyttyset olivat kaikki koiraita, joita oli muunneltu niin, että kun ne yrittivät lisääntyä luonnonvaraisten naarashyttysten kanssa, niiden jälkeläiset kuolivat. Geenimuuntelun avulla hyttysten määrää saatiin vähennettyä, mutta myösdenguekuumetapauksia oli yli 90 prosenttia (siirryt toiseen palveluun)vähemmän. Brasilia aikoo kaupallistaa metodin, ja ainakin Florida on ollut kiinnostunut geenimuunnelluista hyttysistä.

Mies päästää muovirasiasta moskiittoja ilmaan
Mies päästää muovirasiasta hyttysiä ilmaan favelassa, Rio de Janeirossa, Brasiliassa 24. syyskuuta. Tuhoa dengue -projektissa laboratorio vapautti 10 000 hyttystä, jotka oli tartutettu denguekuumetta estävällä bakteerilla.Epa / Antonio Lacerda

Tarkennettu 26.7. denguekuumetapausten vähenemismäärä 50:stä yli 90:ään prosenttiin.

Taustahäly voi hidastaa lapsen sanojen oppimista

Melu häiritsee lapsia sekä kognitiivisesti että psykofysiologisesti (siirryt toiseen palveluun), tutkimukset osoittavat. Meteli näkyy paitsi huonona koulumenestyksenä myös stressihormoni kortisolin lisääntymisenä. Jopa kodeissa on paljon hälyä: televisio pauhaa, ja radio ja ihmiset pulisevat. Tutkimuksessa yli sata 22–30 kuukauden ikäistä taaperoa osallistui kolmeen kokeeseen, joissa heille opetettiin uusien esineiden nimiä. Taustanauha soitti puheensorinaa joko 55:n tai 60 desibelin voimakkuudella. Opetettavat sanat kerrottiin 65 desibelin voimakkuudella. Lapset oppivat uudet sanat vain silloin, kun taustapuhe oli säädetty hiljaisemmalle tasolle. Tutkijat kehottavat vanhempia miettimään, pitääkö televisiota tai radiota päällä kaiken aikaa.

Lapsia katselemassa televisiota
Jyrki Valkama / Yle

"Jumala armahtakoon" – eurooppalaiset tulokkaat raapustivat uskonsa Karibian luoliin 500 vuotta sitten

Karibianmereltä syrjäiseltäsaarelta on löytynyt runsaasti luolapiirroksia, jotka kertovat, miten eurooppalaiset kristityt kohtasivat alkuperäisasukkaat 500 vuotta sitten. Ristit ja espanjan- ja latinankieliset uskonnolliset tekstit vaikuttavat tutkijoiden mukaan eurooppalaisten tulokkaiden hämmennyksestä Uutta maailmaa kohtaan. Pehmeään kiveen raaputettuja piirroksia on 650 neliömetrin laajuudelta kymmenissä luolissa ja niitä yhdistävissä käytävissä. Löytö antaa tutkijoiden mukaan siirtomaiden valtaamiseen uuden näkökulman, joka ei olepelkkää vainoa, ylivaltaa ja Karibian tapauksessa kokonaisten intiaanikansojen ajamista sukupuuttoon.

Tutkija pitekee mittatikkua kaiverrettujen kirjainten alla.
Tekstit ja kuvat on raaputettu kynnellä kiveen.Leicesterin yliopisto

Ankka osaa tehdä johtopäätöksiä

Ankalla on abstraktin päättelyn taito, joka on luultu olevan luonnostaan vain ihmisillä ja opetettuna joillakin muilla älykkäinä pidetyillä eläimillä.Oxfordin yliopiston tutkijat tulivat siihen tulokseen, että kesyankan poikaset pystyvät erottamaan asioiden samanlaisuuden ja erilaisuuden. Poikaset tajuavat asioiden keskinäisiä suhteita, muistavat tajuamansa ja osaavat soveltaa sitä. Vastakuoriutuneiden ankanpoikien ympärillä liikuteltiin erivärisiä ja -muotoisia esineitä. Kun poikasille myöhemmin näytettiin muita esinepareja, kolme neljästä seurasi muoto- ja väriyhdistelmää, jollaiseen oli leimautunut. Luonnossa taito auttaa poikasta tunnistamaan emonsa vaihtelevissa olosuhteissa.

Keltainen, pörröinen ankanpoikanen.
Ankanpojat osallistuivat kokeiseen elämänsä ensi tunteina.Antone Martinho