Suomen ainoalle kenkämuseolle vitriinit rokkaamalla

Suomen ainoaa kenkämuseota ja sen tuhatta historiallista kenkäparia ylläpidetään Juupajoella yhdistysvoimin. Perjantaina järjestetään kaikkien aikojen ensimmäinen Kenkärock, jolla kerätään rahaa Koskenjalan museolle 70-luvun rockin tahtiin.

ilmiöt
Yle Uutiset Pirkanmaa: Koskenjalan kenkämuseota elvytetään Juupajoella
Yle Uutiset Pirkanmaa: Koskenjalan kenkämuseota elvytetään Juupajoella

Kun Tampereen Vapriikin kenkänäyttely viime vuonna suljettiin, jäi Suomen ainoaksi kenkämuseoksi Koskenjalan kenkä- ja nahkamuseo Juupajoen Korkeakoskella. Suomen ensimmäisen kenkätehtaan historiasta kertova museo painii rahavaikeuksissa ja sen toiminta on uhattuna.

Koskenjalan kenkä- ja nahkamuseo perustettiin vuonna 1985 vanhaan korko- ja lestitehtaaseen ja sen toimintaa on ylläpitänyt Koskenjalan yhdistys. Viime vuosina yhdistyksen toiminta ja taloudellinen tilanne on heikentynyt. Museon auki pitäminen kesäisin on mahdollista vain Juupajoen kunnan tuella.

Nyt rahaa museon kehittämiseen kerätään Vanhan kenkätehtaan puistossa järjestettävällä tukikonsertilla. Tavoitteena on aluksi saada kenkämuseoon kunnolliset verhot ja vitriinit.

Kenkä- ja nahkamuseo tärkeä matkailulle

Koskimaisemassa sijaitsevan Koskenjalan kenkä- ja nahkamuseon toiminnan varmistaminen myös tulevina vuosina on tärkeä Juupajoen kunnan matkailun kehittämisessä.

Kunta on tänä kesänä käynnistänyt kokoelman sähköisen luetteloinnin osana Juupajoen Kylät kartalle -hanketta. Sähköisesti luetteloitu kokonaisuus on nähtävissä Pirkanmaan maakuntamuseon ja Vapriikin Siiri-tietokannassa.

Museon toiminnan ja lay-outin kehittämiseksi on myös tekeillä kaksi opinnäytetyötä, joista toinen valmistui keväällä.

Koskenjalan kenkä- ja nahkamuseossa on esillä noin 1000 historiallista kenkäparia. Tuoreimpana aarteena on kunnanjohtajan viikon takainen kirpputorilöytö: täydellinen pari jatsareita, joita ei ole nähty kymmeniin vuosiin.

Pitkä historia

Yhdistyksen tiedote kertoo kengän tekemisen pitkästä historiasta Korkeakoskella. Nahkuri Edward Wallenius perusti Korkeakosken nahkatehtaan vuonna 1894. Kaksi vuotta myöhemmin rakennettiin puntatiilinen, koneilla toimiva kenkä- ja nahkatehdas Tehtaanjärven rannalle. Tehdas siirtyi Emil Aaltosen omistukseen vuonna 1926.

Toiminta tehtaassa lakkasi 1990-luvulla. Luhta Oy:n omistama Vanha kenkätehdas on ollut myynnissä jo pitkään.

Korkeakosken kenkätehtaan rakennukset kuuluvat Korkeakosken tehdasyhdyskuntaan, joka on merkitty Museoviraston valtakunnallisesti merkittävien kulttuuriympäristöjen listaan.

Kenkärock

Kenkärock-tapahtuma järjestetään ensimmäistä kertaa Juupajoella tänä kesänä ja sen lipputulot menevät Koskenjalan kenkämuseon toiminnan tukemiseksi. Konsertin pääesiintyjä on Kari Kahilan kotitarvehakkuut. Bändin musiikki koostuu pääasiassa 1970-luvun rock- ja bluesmusiikista.

Pääesiintyjän lämppäreinä toimivat paikallinen JEPP! –nuorisobändi ja hämeenlinnalainen trubaduuri Taru Glad. Konserttipaikka on vanhan kenkätehtaan puisto Korkeakosken keskustassa.