Terveisiä miesluolasta: "Yrittäjä on oman elämänsä samurai"

Porvoolaisyrittäjä Patrik Saringon miesluolaa koristaa komea graffiti, tilaustyönä tehty. Se ei ole suinkaan ainoa lajissaan, sillä tilausgraffitien määrä on kasvussa.

Kotimaa
Patrik Sarinko nyrkkeilyasennossa
Patrik Sarinko viihtyy autotalliin rakennetussa miesluolassa.Lauri Pönni / Yle

Porvoolainen telinealan yrittäjä Patrik Sarinko asuu mäntymetsän keskellä Emäsalossa. Siellä valo kultaa puiden rungot ja siilantuu kauniisti metsän läpi. Hiekkatie kiemurtelee Saringon perheen talon ohi ja jatkaa kulkuaan muutamalle kesämökille jossakin kauempana. On hiljaista.

– Täällä käydään lasten kanssa marjassa. Se on meidän Pokémon go, naurahtaa Sarinko.

Miesluolassa on punttisali, nykkeilysäkki ja samuraimiekka.
Patrik Saringon miesluola syntyi autotalliin.Lauri / Pönni

Perheen autotalli pihamaan laidalla koki alkuvuodesta muodonmuutoksen. Se muuttui miesluolaksi punttisaleineen, seinällä roikkuvine samuraimiekkoineen, baseballmailoineen ja nyrkkeilysäkkeineen.

– Säkki pitää olla jos ja kun vanhimman pojan kummisetä Robert Helenius sattuisi kyläilemään. Täytyyhän hänen päästä iskemään, nauraa Sarinko.

Toisessa vaakakupissa asustavat ihmisten demonit

Patrik Sarinko graffitista

Muutama viikko sitten yhdelle miesluolan seinistä maalattiin graffiti. Siitä Saringolla oli yksi toive. Kuvaan pitää saada vaaka.

– Vasemmanpuoleisessa vaakakupissa ovat kaikki hyvät asiat, perhe, terveys, ystävät. Toisessa vaakakupissa asustavat ihmisten demonit, raha, ferrarit, maallinen mammona.

Graffiti syntyi tilauksesta, ja kuten asiaan kuuluu, pysyttelee tekijä nimettömänä. Elämänarvoja kuvaavan vaa'an lisäksi graffitissa on Saringon poikien nimet, Aaron ja Atlas. Pojat ovat selvästi isälleen tärkeitä.

– Kun tulin väsyneenä töistä kotiin ja niin sanotusti leikin lasten kanssa, enkä ollut lainkaan läsnä, ryhdyin miettimään yrittäjyyttä uudemman kerran.

Seinägraffiti
Lauri Pönni / Yle

Tahdon voittaa omat pelkoni

Sarinko kertoo nuorempana uneksineensa kaikenlaisesta maallisesta kivasta, mutta lasten syntymän myötä ajatukset muuttuivat. Silloin Sarinko asetti tavoitteekseen kehittää omaa telinealan yritystään, Nordic Scaffold Oy:tä siihen malliin, että joku haluaisi ostaa sen. Näin kävi alkuvuodesta, kun Kas-Telineet Oy osti yrityksen. Sarinko jatkaa yhtiössä omistajajohtajana.

– Minulla on tiimi ympärilläni ja voin joskus pitää vapaata. Jos et ole terve eikä sinulla ole virtaa tehdä asioita tai antaa aikaa lapsillesi, niin mitä kaikella maallisella mammonalla tekee?

Voisin soittaa vaikka Sauli Niinistölle ja myydä telineitä

Patrik Sarinko

Patrik Sarinko paiskoi telinehommia seitsemän vuotta ensin asentajana, sitten nokkamiehenä ja työnjohtajana. Miehellä oli hyvä duuni. Yrittäjäksi ei ollut pakkoa, mutta oli halu kasvaa, kehittyä ja päättää itse asioista.

– Kun heräsin aamulla viimeisen palkkatyöpäivän jälkeen, jäykistyin kauhusta ja ajattelin, mitä oikein olen mennyt tekemään. Menin ihan lukkoon, kun soitin ensi kerran asiakkaalle. Nykyään voisin soittaa vaikka Sauli Niinistölle ja myydä telineitä.

Mies kerää mustikoita
Marjastaminen on Patrikin ja poikien vastaus Pokémon go-pelille.Lauri Pönni / Yle

Patrik Sarinko, 39 v, viihtyy miesluolassaan. Painoja on mukava nostaa graffitin edessä eikä nyrkkeilysäkkikään jää koskematta. Yksinhuoltajaäidin poika on aina halunnut kehittää itseään sekä fyysisesti että henkisesti. Hän rakastaa kamppailulajeja, joissa on voitettava itsensä.

– Yrittämisessä on vähän samaa kuin samuraimeiningissä. On voitettava omat pelot ja mentävä omalle epämukavuusalueelle, koska siellä tapahtuu kaikki kehitys. Pitää puskea vielä silloinkin, kun kaikki muut ovat lopettaneet, pohtii Sarinko.

Kunnon duunari on palkkansa ansainnut

Patrik Sarinko

Patrik Sarinko muistuttaa, että yrittäjäksi ryhtyvä jättäytyy yhteiskunnan turvaverkkojen ulkopuolelle. Aina ei kuitenkaan mene nappiin ja silloin yrittäjältä menee kaikki. Tähän hän toivoisi poliitikkojen puuttuvan.

– Nettipalstoilla valitetaan korkeasta verotuksesta ja onhan se niin. Mutta toisaalta Suomessa saa peruskoulutuksen, hanasta tulee vettä, koulussa on lapsilla ruokaa, lapset oppivat lukemaan ja laskemaan.

Saringon mukaan yrittäjän tehtävä on pitää huoli siitä, että yritys ja yrittäjä voivat hyvin. Silloin voi palkata väkeä töihin. Palkansaajien taas tulisi tehdä työnsä ammattiylpeydellä.

– Kyllä jokainen järkiyrittäjä on sitä mieltä, että kunnon duunari on palkkansa ansainnut, ja motivoitunut duunari näkyy myös yrittäjän tilipussissa. Enemmän pitäisikin tässä maassa puhaltaa yhteen hiileen.

Omasta itsestään Sarinko on oppinut pitämään huolta. Hän myös ottaa aikaa ollakseen mukana perheen arjessa. Ja akkuja hän lataa miesluolassaan.