1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Eettiset kysymykset nousevat lastenvaatevalmistuksessa esille entistä enemmän

Ainakin osa nykyvanhemmista miettii lastenvaatehankinnoissaan eettisiä kysymyksiä. Myös kestävyys ja kunnollinen korvaus vaatteen tekijälle ovat monille tärkeitä kysymyksiä.

Kuva: Heidi Törnroos / Yle

Eettisyys, ekologisuus ja kotimaisuus on kasvava trendi lastenvaatemarkkinoilla. Yhä useampi vastuullinen vanhempi haluaa, että tuote kestää käyttöä ja sen valmistuksessa on käytetty laadukkaita materiaaleja, mieluiten luomua.

Myös se että vaatteen valmistaja on saanut työstään kunnollisen korvauksen nähdään tärkeänä. Tuottaja Saija Vartiainen kiinnostui eettisestä lastenvaatetuotannosta itse äidiksi tultuaan.

Etsiessään vaatteita yksivuotiaalle pienokaiselleen hän löysi netistä runsaasti vaatevalmistajia, joille laatu, kotimaisuus, eettiset arvot ja ekologisuus olivat tärkeitä arvoja.

– Hyvien arvojen lisäksi ne olivat kivan näköisiä, hän kertoo.

Pian ei yhden lapsen vaatettaminen enää tarjonnut riittävästi puuhaa, vaan energiaa jäi miettiä kuinka eettisiä lastenvaatteita saataisiin laajemmalti lasten ja vanhempien ulottuville. Siitä syntyi idea lastenvaatetapahtuma Kiikkuun.

Jo kolmesti Kuopiossa järjestetty tapahtuma on herättänyt siinä määrin kiinnostusta, että jatkossa Saija Vartiainen suunnittelee vievänsä vaatetapahtuman entistä laajempana myös muualle Suomeen.

Materiaalien on oltava laadukkaita

Viikonvaihteen tapahtumassa esittäytyy tällä kertaa 12 kotimaista eettisiin arvoihin tai ekologisuuteen sitoutunutta lastenvaatevaatemyyjää ja valmistajaa.

Yksi heistä on kuopiolainen Saara Lintula, joka toi tapahtumaan kotimaisesta luomumateriaaleista valmistetun Sarah design -yrityksensä ensimmäisen malliston.

Toukokuussa toimintansa aloittanut yritys käyttää jatkossa kotimaisen luomumateriaalin lisäksi myös muualta Euroopasta hankittuja luomukankaita.

– Koska kaikkea ei kotimaasta löydy, Lintula kertoo.

Netissä on runsaasti pieniä käsityöyrityksiä

Saija Vartiaisen mukaan Suomesta löytyy nykyisin useita isollakin budjetilla pyöriviä eettisiä arvoja kunnioittavia lastenvaateyrityksiä.

– Netti on jo pullollaan pieniä käsityöyrityksiä, joille eettiset arvot ja ekologisuus ovat tärkeitä. Eipä niitä syntyisi niin tiheään jollei kysyntää olisi, sanoo Saija Vartiainen.

Toisaalta myös isot yritykset, joutuvat osaltaan vastaamaan haasteeseen. Tästä esimerkkinä Vartiainen mainitsee Lindexin, joka on vaihtanut lastenvaatteidensa valmistusmateriaalin luomuun.

Omat valinnat vaikuttavat

Saija Vartiainen muistuttaa, että ihmisten valinnat vaikuttavat siihen, millaisiin arvoihin liike-elämän toiminta perustuu tulevaisuudessa, missä vaatteet tai tavarat valmistetaan, saavatko ihmiset siitä palkkaa tai tehdäänkö Suomessa ylipäätään tulevaisuudessa vaatteita ollenkaan.

– Toki hinta on vähän korkeampi, mutta laatu lisää käyttöikää jolloin niitä ei tarvitse niin usein ostaa. Vaatteet voi vielä arvonsa hyvin säilyttäneinä myydä eteenpäin ja kierrättää, hän jatkaa.

Saija Vartiainen uskoo, että tekemällä tällaisia valintoja autamme maailmaa menemään tiettyyn suuntaan. Vartiainen muistuttaa myös, että tukemalla eettisiä arvoja noudattavia yrityksiä kannustamme niitä ottamaan riskin ja tekemään töitä myös vähän pienemmällä katteella.