Hyppää sisältöön

Erilaista oopperaa Savonlinnassa – Janácekin Kuolleesta talosta kertoo kirjailija Dostojevskin vankeudesta

Savonlinnan Oopperajuhlilla nähdään nyt hieman erilaista oopperaa. Tapahtumat eivät sijoitu linnoihin tai salonkeihin, vaan tsaarinaikaiseen vankilaan. Vuonna 1930 valmistunut Leos Janácekin ooppera "Kuolleesta talosta" perustuu kirjailija Fjodor Dostojevskin kokemuksiin.

Vankien tarinat Kuoleessa talossa ovat hurjia. Kuva: Paavo Koponen. Yle

Kuolleesta talosta on hieman erikoinen ooppera. Laulajia on paljon, solisteja parikymmentä sekä kuoro. Yhteen pääosaan on kuitenkin nostettava orkesteri.

– Väliaikaa ei ole, kesto on puolitoista tuntia. Me kaikki vangit olemme lavalla koko ajan. Muutama vanki kertoo hurjia kohtaloitaan. Teos on vaikuttava. Musiikki on uskomattoman hienoa. Se on hyvin rytmistä, erittäin värikylläistä ja iskevää, kaunistakin. Se on hieno taidonnäyte meidän orkesteriltamme, joka on oikeastaan pääroolissa, luonnehtii Gorjancikovin rolin tekevä baritoni Ville Rusanen. Gorjancikov vastaa Dostojevskin hahmoa.

– Minut tuodaan vankilaan. Yläluokan tunnukset riisutaan ja ajetaan tukka pois ja minut heitetään vankien joukkoon. Sitten eletään muutamien vankien elämää heidän rajujen tarinoittensa kautta. Gorjancikov puolestaan opettaa nuorta Aljejaa lukemaan, Rusanen kertoo.

Gorjancikov (baritoni Ville Rusanen) opettaa Aljejaa (Sopraano Hanna Rantala) lukemaan. Kuva: Paavo Koponen, Yle

Teoksen loppu on Gorjancikovin kannalta myönteinen. Hänelle, kuten myös vankien vankina pitämälle kotkalle, koittaa vapaus, mitä kuorokin ylistää.

Roolihenkilö Gorjancikovilla laulettavaa ei ole paljon, mutta tehtävä on mieluinen. Olavinlinnassa Ville Rusanen on isänsä Pertti Rusasen ja sisarensa Johanna Rusanen-Kartanon jäljillä.

– Tällä festivaalilla on niin iso historia, että laulajalle se on todella merkittävää. Tämä on kansainvälinen festivaali ja jokainen tulee tänne varmasti mielellään, Ville Rusanen toteaa.