Hyppää sisältöön

Suomen Spotifyn soittolistat syntyvät yhden miehen käsissä

Musiikin suoratoistopalvelun Spotifyn suomalaisille käyttäjille tehtävistä soittolistoista vastaa Jussi Mäntysaari. Kuinka syntyvät listat, joiden nimiä ovat esimerkiksi Kasarihevi on paskimmillaankin parasta tai Mehukkaimmat ysärijyystöt?

Kuva: Jari Kovalainen / Yle

Kasarihevi on paskimmillaankin parasta, Suomiräpin järkäleet ja Mehukkaimmat ysärijyystöt. Suoratoistopalvelu Spotifyn suomalaisilla soittolistoilla on huvittavia nimiä.

Listojen ja niiden nimien takaa löytyy pitkän linjan musiikkiammattilainen Jussi Mäntysaari. Hän on ollut musiikkitoimittajana mm. YleX:llä ja musiikkipäällikkönä Voice-radiokanavalla. Nyt Mäntysaari on ollut ruotsalaisen Spotifyn leivissä lähes puolitoista vuotta. Hänet palkattiin music editoriksi, joka vastaa tehtävänkuvaltaan radion musiikkipäällikköä.

Mäntysaaren tehtävänä on laatia Spotifyn suomalaisille käyttäjille soittolistoja esimerkiksi musiikkigenren tai tunnelman mukaan.

– Soittolistat vertautuvat laadukkaisiin nettiuutisiin. Kun lupaa jotain, lupaus täytyy pitää. Kun ihminen alkaa kuunnellaHidas aamu-nimistä soittolistaa, sen kannen kuvan ja sisällön pitää vastata mielikuvaa.

- Spotifyn soittolistat vertautuvat laadukkaisiin nettiuutisiin, sanoo suoratoistopalvelun music editor Jussi Mäntysaari. Kuva: Jari Kovalainen / Yle

Tuoko Spotify nostetta suomalaisartisteille?

Spotify Finlandin toimistolla Helsingin keskustassa työskentelee Jussi Mäntysaaren lisäksi kolme ihmistä. He myyvät esimerkiksi mainosaikaa Spotifyn ilmaisversioon, jonka käyttäjien on kuunneltava välillä mainoksia.

Mäntysaaren musiikillinen lähitiimi koostuu pohjoismaisista kollegoista. He ovat yhteydessä päivittäin ja keskusteluja käydään yksittäisistä kappaleista sekä soittolistoista.

– Lähinnä vaihdamme kappaleita. Tällainen biisi on toiminut täällä ja statistiikka näyttää, että tässä on hyvät merkit. Kuunnelkaapa. Puhumme myös soittolistoista, että mulla on tällainen ja tämä on toiminut aika hyvin.

Spotifylla on Mäntysaaren kaltaisia music editoreita 50 ympäri maailmaa. Suoratoistopalvelu toimii tällä hetkellä Euroopassa, Pohjois- ja Etelä-Amerikassa, Australiassa ja Uudessa-Seelannissa. Palvelulla on jo yli 75 miljoonaa käyttäjää.

– Käytämme Suomessa myös kansainvälisiä soittolistoja, jotka ovat kaikille samoja. Osallistumme myös niiden tekemiseen.

Voiko Mäntysaari sitten edistää suomalaisartistin kansainvälistä läpimurtoa?

Hän ottaa esimerkiksi Alman, joka on Karma-kappaleellaan herättänyt kiinnostusta ulkomailla. Pohjoismainen Spotify-tiimi on kuullut kappaleessa potentiaalia. Se on päässyt myös Saksan Spotify-listoille.

– Suomessa on tehty viime vuosina aika vähän englanninkielistä musiikkia. Ehkä Alma näyttää tietä, että vastaavia tulisi enemmän. Alex Mattson on nuori DJ, jonka kaksi EDM-biisiä ovat lähteneet kivasti soimaan Pohjoismaissa. Spotifyssa musiikki matkustaa potentiaalisesti tosi helposti, mutta aina tarvitaan hyvä biisi.

Suomalaiset kuuntelevat suomalaista

Musiikkiteollisuus on rämpinyt laskevan levymyynnin kanssa jo pitkään. Nyt käyrä on vihdoin saatu nousuun, kun ihmiset ovat valmiita maksamaan musiikin kuuntelemisesta suoratoistopalveluista kuten Spotifysta. Suomessakin jo 75 prosenttia musiikkiteollisuuden tuloista tulee näiden palveluiden kautta.

Ruotsalaisen Spotifyn ympärillä on puhuttu paljon siitä, kuinka paljon se maksaa muusikoille soitetusta musiikista. Firmalle aihe on arka, joten tätäkin juttua varten Spotifyn PR-osasasto halusi käydä perusteellisesti läpi, mistä puhutaan. Nyt keskitytään musiikkiin, joten tekijänoikeuskorvaukset jäävät sivuun. Tällä kertaa.  

Spotifyn kuunnelluin musiikki on kansainvälisiä listahittejä. Kaikkien aikojen soitetuin kappale on Major LazerinLean On, jota on kuunneltu yli 820 miljoonaa kertaa. Suomenkielisistä kappaleista soitetuin on viime vuonna julkaistu JVG:nTarkenee. Soittokertoja on yli 11 miljoonaa, mikä on Suomen kokoisessa maassa hurja määrä.

Useat rap-duo JVG:n biisit ovat keränneet Spotifyssa miljoonia kuuntelukertoja. Tarkenee-kappaletta on kuunneltu yli 11 miljoonaa kertaa. Kuva: Jari Kovalainen / Yle

– Kyllä sitä biisiä kuunnellaan jatkuvasti. Ihmiset eivät ole siihen kyllästyneet ja se on edelleen heidän kesähittinsä.

Suomen Spotifyn tämän hetken Top20-listalla lähes kaikki kappaleet ovat suomalaisten artistien esittämiä. Erityisen vahvasti on esillä suomenkielinen rap.

– Suomalaiset tykkäävät suomalaisesta musiikista. Meillä on aika vähän englanniksi laulavia isoja artisteja ja meidän lahjakkaimmat tyyppimme ovat halunneet tehdä suomeksi, koska se toimii.

Mäntysaari kuitenkin muistuttaa, että Spotify on laajan ihmisjoukon musiikkimedia. Kuulijoista löytyy niin vankkumattomia metallifaneja kuin vanhan iskelmän ystäviä.

Algoritmejä ja perstuntumaa

Perjantai on suomalaisessa musiikinjulkaisussa kiireisin päivä. Silloin ilmestyy eniten uusia kappaleita. Spotifyn Jussi Mäntysaaren on tiedettävä etukäteen, mitä julkaisuun on tulossa. Tämän takia hän tapaa viikoittain isojen ja pienten levy-yhtiöiden edustajia, jotka esittelevät uutuuksiaan.

Mäntysaaren on myös otettava selvää sellaisista artisteista, joita levy-yhtiöt eivät hänen eteensä tuo.

– Meillä on erilaisia koneita ja algoritmejä, jotka etsivät suomalaista musiikkia. Spotifyssa kun jokainen voi julkaista mitä vain.

Algoritmejä käytetään myös Spotifyn soittolistojen laatimisessa. Koneet eivät kaikkea kuitenkaan osaa ja siihen tarvitaan Mäntysaaren omaa ammattitaitoa.

– Se on yhdistelmä mun ammattitaitoa ja perstuntumaa sekä algoritmejä ja analytiikkaa. Nään esimerkiksi, mitä ihmiset ovat itse vastaavasta musiikkityylistä laittaneet omille listoilleen. Sieltä voi löytyä jotain sellaista, mikä toimii laajemmalle yleisölle.

- Soittolistassa on hyvä olla noin 40-50 kappaletta, kertoo Spotifyn music editor Jussi Mäntysaari. Kuva: Jari Kovalainen / Yle

Soittolistat ohjelmoidaan niin, että niistä ilmestyy Spotifyn käyttäjälle tiettyyn hetkeen sopiva valikoima. Ja listojen nimien täytyy olla houkuttelevia kuten Kasarihevi on paskimmillaankin parasta.

– Ajattelin, että se kuvastaa kasarihevifanien asennetta. He ovat jopa itseironisia oman musiikkimakunsa suhteen.

Mäntysaari on saanut paljon palautetta Mimmien voimaantumislistasta.

– Huomasin, että on paljon naisten tekemää musiikkia, jonka sanoma on, että kyllä sä pärjäät. Hyvin menee!

Spotifyn soittolistojen on tarkoitus olla mukana ihmisten elämässä yhä enemmän. Oli sitten kyseessä keskittyminen, kuntoilu tai bilettäminen. Uusimpina tulokkaina ovat pelisoittolistat, joita voi kuunnella pelien taustalla.

– Suomessa ei ole vielä lanseerattu isosti podcasteja tai videoita. Muualla maailmassa niitä jo on eli todennäköisesti Spotify haluaa sillekin puolelle laajentaa.