1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Naisen arvokas kameralaukku katosi lähijunassa – julkaisiko poliisi syyllisen vai syyttömän miehen kuvan?

Helsingin Poliisilaitos julkaisi eilen torstaina Facebook-sivullaan päivityksen lähijunaan kadonneesta, arvokkaasta kameralaukusta. Päivitykseen oli myös liitetty kuva miehestä, josta poliisi pyysi lisätietoja. Tänään poliisi julkaisi uuden Facebook-päivityksen, jossa se kertoi miehen palauttaneen kameran oikealle omistajalleen. Tapauksessa ei myöskään epäillä rikosta.

Kotimaan uutiset
Valvontakamera katonrajassa
Kirsi Matson-Mäkelä / Yle

Poliisin julkaisema kuva miehestä lähijunassa herätti ihmetystä. Epäselväksi jäi, epäilikö poliisi kuvassa ollutta miestä kameralaukun varastamisesta. Facebook-päivityksessä tosin todettiin, että miehestä halutaan saada ainoastaan lisätietoja.

Yle pyysi tapaukseen kannanottoa tietosuojavaltuutettu Reijo Aarniolta.

Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio.
Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio.YLE

– Raja vedetään siihen, ettei kenenkään yksityisyyttä saa loukata. Poliisin esitutkinnan asiasta tulee olla tällaisissa tapauksissa käynnissä.

Nyt saattoi muodostua se käsitys, että valvontakameran kuvassa ollutta miestä epäillään rikoksesta. Aarnio kuitenkin tarkentaa, että poliisi saa käyttää esimerkiksi valvontakamerakuvaa etsintäkuulutuksena, mutta alleviivaa, että silloin rikosepäily on oltava olemassa.

– Poliisin tulee huolehtia siitä, ettei ketään voi leimata rikolliseksi varmistumatta ensin siitä, että kyse on oikeasti rikoksesta, jatkaa Aarnio.

Tänään julkaistussa päivityksessä Helsingin Poliisilaitos kertoi kuvassa olleen miehen palauttaneen kameralaukun sisältöineen takaisin oikealle omistajalle. Poliisi myös kiitteli saamistaan vihjeistä ja tarkensi, ettei asiassa epäillä rikosta. Jonkinlainen vahinko kuvan miehelle on kuitenkin saattanut jo tapahtua. Millaisiin jatkotoimiin tällaisessa tapauksessa kannattaa sitten ryhtyä?

– Osapuolten kannattaa varmaankin jutella keskenään ja sopia vahingonkorvaus- ja muista asioista. Tietosuojavaltuutetun toimisto auttaa siinä, miten kuvan leviäminen netissä saadaan lakkaamaan. Tai ainakin, kuinka siitä aiheutuvat haitat saadaan mahdollisimman pieniksi, Aarnio kertoo.

– Kehotan kaikkia varovaisuuteen kuvien ja videoiden kanssa. Olkaa varovaisia ennen kuin laitatte niitä julkiseen jakeluun.

Poliisi ei perjantaina kommentoinut tapausta.

Kehärata
Ella Mikkola / Yle