1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Päivän tärpit: Kuka keksii Spotifyn soittolistat, kuka vanhuksien elämykset?

Yhdysvalloissa Hillary Clinton valitaan demokraattien presidenttiehdokkaaksi ja YK:n turvallisuusneuvostossa pohditaan Syyrian humanitaarista tilannetta. Suomessa sää jatkuu lämpimänä.

Striimauspalvelut muodostavat lähes 90 prosenttia äänitemusiikin kokonaismarkkinoista Suomessa. Kuva: Hanna Lumme / Yle

Miten syntyvät Suomen Spotifyn soittolistat?

Musiikin suoratoistopalvelut kasvattavat suosiotaan koko ajan, ja niistä ylivoimaisesti suosituin on ruotsalainen Spotify. Palvelun suomalaisille käyttäjille tehtävistä soittolistoista vastaa yksi henkilö. Miten syntyvät listat, joiden nimiä ovat esimerkiksi Kasarihevi on paskimmillaan parasta tai Mehukkaimmat ysärijyystöt?

Muutosmuotoilijat tuovat vanhuksille elämyksiä

Vanhuus ei ole sairaus vaan elämänvaihe. Siksi Foibekartanossa eletään oikeaa elämää iloineen, suruineen, rosoineen ja elämyksineen. Juuri nyt osa asukkaista suunnittelee salaista juhlaa – pyjamabileitä, joissa kukin saa esitellä kauneimman yöpaitansa. Elämysten kehittämisessä on ollut mukana uusi ammattiryhmä: muutosmuotoilijat.

Clintonista demokraattien presidenttiehdokas

Yhdysvalloissa demokraattipuolue aloittaa nelipäiväisen puoluekokouksensa. Kokouksen aikana puolueväki valitsee Hillary Clintonin demokraattien presidenttiehdokkaaksi syksyn vaaleihin ja Tim Kainen varapresidenttiehdokkaaksi.

Syyrian tilanne turvallisuusneuvoston käsittelyssä

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu käsittelemään Syyrian humanitaarista tilannetta. Islamistinen terrorijärjestö Isis on menettänyt hallussaan olevaa aluetta. Samaan aikaan Syyrian armeijan saartamassa Aleppon kaupungissa tilanne on entistä vaikeampi. Kaupungista kerrotaan, että pommituksissa useat sairaalat ovat saaneet osumia.

Trooppisia öitä

Viikko alkaa helteisen lämpimänä ja aurinkoisena, ja suuren ilmankosteuden vuoksi jopa tukalana. Lämpötilat voivat nousta suuressa osassa maata lähelle 30:tä astetta ja myös yöllä lämpöä voi olla yli 20 astetta eli paikoin voidaan kokea trooppisia öitä. Lapissa sää viilenee viikonlopun lukemista.