1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Analyysit (Yle Uutiset)

Analyysi Clevelandista: Mikä viesti vaalikentille?

Republikaanien puoluekokous Clevelandissa päättyi vähintään yhtä sekavissa ja riitaisissa tunnelmissa kuin se alkoikin maanantaina, arvioi Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Pirkko Pöntinen.

Analyysit (Yle Uutiset)
Satoja ilmapalloja ilmassa puoluekokouksessa.
Shawn Thew / EPA

Puoluekokousedustajat poistuivat Clevelandista ilman selkeää tietoa ja suunnitelmaa, kuinka ja millä teemoilla presidentinvaalit ja kongressivaalit syksyllä voitetaan.

Osavaltioihin ei ole vietävänä mitään uutta kerrottavaa.

Ainut viesti on viha ja negatiivisuus ja demokraattien Hillary Clintonin haukkuminen. Tämä kaikki on kuultu vuoden aikana tuhansia kertoja. Tällä voidaan päästä kannatusmittausten kärkeen, mutta tällä ei voiteta presidentinvaaleja.

Donald Trump pudotti esivaaleissa 16 vastaehdokasta. Heistä monella oli selkeitä ajatuksia asioista, joita pitää yhdessä muuttaa. Näihin muutoksiin ehdokkaat kutsuivat amerikkalaisia mukaansa. Vaalityössä on osattava vedota äänestäjiin niin, että he tuntevat itsensä tarpeellisiksi ja osaksi yhteiskuntaa.

Trump piti itsensä parrasvaloissa

Donald Trump jätti heidät kaikki sivuun – aivan kuten hän viime viikolla piti verhojen takana sivussa varapresidenttivalintaansa, kuvernööri Mike Penceä.

Pence joutui odottamaan kulisseissa puoli tuntia, ennen kuin Trump lopetti itsensä kehumisen ja kutsui Pencen esiin.

Miesten kättely kesti kuusi sekuntia ja tilanne oli ohi. Tilaisuus päättyi kymmenen minuuttia myöhemmin. Tällaista ylösalaisin käännettyä varapresidenttijulkistusta ei ole nähty koskaan.

Clevelandissa Donald Trump ei kutsunut mukaan puoluetta eikä äänestäjiä. Itse asiassa hän saattoi karkottaa kahden tärkeän osavaltion äänestäjiä.

Puoluekokouksen jälkeisenä päivänä perjantaina Trump sanoi Clevelandissa, että hän ei tarvitse Texasin senaattorin Ted Cruzin tukea.

Sillä ei ole kuulemma mitään merkitystä.

Samaa mieltä tuskin ovat republikaanien äänestäjät Texasissa, jossa Cruz sai ylivoimaisen vaalivoiton.

Kasich jäi pois puoluekokouksesta

Entä tukevatko Ohion äänestäjät Trumpia, joka sanoi suositun kuvernöörin John Kasichin olevan häpeäksi osavaltiolleen?

Kasich voitti Trumpin Ohiossa eikä tullut puoluekokoukseen.

– Kukaan ei tunne järjestelmää paremmin kuin minä, siksi ainoastaan minä pystyn sen korjaamaan’, ilmoitti Donald Trump linjapuheessaan torstaina.

Mihin äänestäjiä enää tarvitaan?

Lähteet: Yle

Lue seuraavaksi