1. yle.fi
  2. Uutiset

Tutkija: Merkelin politiikka kritiikin kohteena

Konfliktinratkaisujärjestö CMI:n tutkija Hussein al-Taee arvioi, että müncheniläisessä ostoskeskuksessa ammuskelleet eivät vaikuta terroristijärjestö Isiksen taistelijoilta vaan ennemminkin henkilöiltä, jotka ovat saaneet vain inspiraatiota Isisiltä. Kyse ei ole välttämättä edes perinteisestä terrorismista.

Ulkomaat
Hussein al-Taee
Konfliktinratkaisujärjestö CMI:n tutkija Hussein al-Taee Yle Uutisten vieraana.Yle

Konfliktinratkaisujärjestö CMI:n tutkija Hussein al-Taee arvioi, että ammuskelu müncheniläisessä ostoskeskuksessa voi olla perinteinen terroriteko tai rasistinen isku.

Al-Taee sanoo, että ensimmäisten videoiden perusteella tekijät eivät ole saaneet ainakaan tarpeeksi aseellista koulutusta.

– Vaikutti aika amatööriltä, mutta vaikea sanoa, oliko tämä suoraan Isisin riveissä taistellut vai joku, joka on saanut inspiraatiota järjestöltä lähteä taistelemaan yksittäiseen iskuun. Se voi olla myös jotakin muuta kuin perinteistä terrorismia, Al-Taee arvioi perjantai-iltana.

Vielä tuossa vaiheessa tekijöitä uskottiiin olleen kolme ja heitä etsittiin. Al-Taeen mukaan yleensä Isisin taistelijat taistelevat loppuun asti.

Joka tapauksessa Merkelin politiikka painostuksen alla

Silminnäkijätietojen perusteellla myös rasisistista iskua pidettiin mahdollisena, koska illan tietojen mukaan ampuja olisi huutanut rasistisia kommentteja.

Al-Taee sanoo, että oli kumpi vaihtoehto tahansa, tässä on liittokansleri Angela Merkelin politiikka painostuksen alla, ja viestejä lähetellään puolin toisin.

– Jos kyseessä on rasistinen isku, terrorismin halu saada eripuraa aikaiseksi Saksassa on onnistunut. Ja tässä on selkeästi kostoisku kaikesta siitä, mitä on tapahtunut.

Jos puolestaan on kyse on Isisin inspiroimasta iskusta, se tarkoittaa Al-Taeen mukaan sillä halutaan lietsoa pelkoa.

– Halutaan muokata järjestelmiämme uusiksi, painostaa meitä tekemään uusia päätöksiä, joita emme ole tottuneet tekemään tällaisessa hätätilassa.

Terrori-iskut näyttävät lisääntyvän

Hussein al-Taee sanoo, että tällaiset iskut näyttävät olevan lisääntymässä.

– Terrorismin vastainen sota erityisesti Irakissa näyttää olevan siinä vaiheessa, että kun terrorismin ydinkenttä kaventuu, niin käsky terrorismin suunnalta on ollut lisätä iskuja erityisesti Euroopassa, jossa niistä välitetään eniten.

Tällaisia iskuja tulee al-Taeen mukaan todennäköisesti niin kauan kuin Mosulin kaupunki vapautetaan ja siirrytään muihin ydinkaupunkeihin.

Al-Taee painottaa, että terrorismin luoma paine ei saa rajoittaa millään tavalla taistelua terrorismia vastaan. Samalla on kuitenkin varauduttava kaikkeen mahdolliseen, myös Suomessa.

– Tietoni mukaan Suomi on kuitenkin todella pienen riskin maa, ja Suomessa on osattu varautua todella hyvin vastaaviin tilanteisiin, al-Taee sanoo.

Haluammeko poliiseja kauppakeskuksiin?

CMI:n tutkija Hussein al-Taee sanoo, että nyt ollaan yhteiskunnallisten ydinkysymysten äärellä.

– Haluammeko sellaiseen tilanteeseen, että ostoskeskusten edessä on aseellisia vartijoita ja lentokenttiä vartioivat panssarivaunut? Tähän suuntaan emme halua, tällaiseen yhteiskuntaan Isis haluaa pakottaa meidät.

Al-Taee jatkaa, että nyt on katsottava maltilla, mitä ympärillämme tapahtuu ja miten tällaiset iskut saadaan estettyä. Tällaiset tapahtumat lisäävät Al-Taeen mukaan toivottavasti yhteistyötä.

Jutun otsikko muutettu klo 6.50 ja juttua päivitetty niin, että selvästi käy ilmi, että haastatelu tehty perjantai-iltana.

Lue seuraavaksi