Münchenin isku kasvattaa pelkoa saksalaisissa

Monet saksalaiset ovat kertoneet vähentäneensä metrolla matkustamista ja miettivänsä moneen kertaa, osallistuvatko julkisiin tilaisuuksiin sen jälkeen kun afganistanilainen pakolainen kävi kirveellä junassa matkustajien kimppuun Würzburgissa.

Ulkomaat
Poliisiautot ovat tukkineet tien.
Poliisien sulkema tie lähellä Münchenin päärautatieasemaa.Felix Hoerhager / EPA

Nizza, Würzburg ja nyt München. Poliisi on ilmoittanut vähintään kahdesta kuolleesta ja ainakin toistaiseksi kolmesta pakosalla olevasta tekijästä sekä tuntemattomasta määrästä vakavasti loukkaantuneita.

Poliisi lähtee siitä, että kyseessä voi olla terrori-isku. Tekijöitä etsitään koko Münchenin alueelta.

Olympiapuiston kauppakeskuksessa ja sen ympäristössä tapahtunut ammuskelu on johtanut puolentoista miljoonan asukkaan Münchenissä paniikin lisäksi poikkeustilaan.

Iskua osattiin pelätä

Vielä ei tiedetä, kuka iskun takana on, mutta Saksan viranomaiset ovat varoittaneet pitkään terrori-iskujen mahdollisuudesta myös Saksassa.

Varoitukset lisääntyivät sen jälkeen, kun afganistanilainen pakolainen kävi veitsellä ja kirveellä junassa matkustajien kimppuun, haavoitti hengenvaarallisesti neljää ja pakomatkallaan vielä yhtä ihmistä. Kaksi uhria on yhä hengenvaarallisessa tilassa. Poliisi ampui tekijän.

Vaikka Saksassa on tehty ennekin terroiskuja, ja monien muistissa ovat monet viime hetkellä paljastuneet terrori-iskusuunnitelmat, niin vasta Würzburgin kirvesiskun jälkeen ihmiset alkoivat puhua terrorivaarasta eri vakavuudella kuin aikaisemmin.

Monet ovat kertoneet vähentäneensä metrolla matkustamista ja miettivänsä moneen kertaa, osallistuvatko julkisiin tilaisuuksiin.

Riippumatta siitä, keitä tekijät ovat ja mikä on heidän motiivinsa, surun lisäksi Münchenin tapahtumat lisäävät pelkoa.