Paronen: Silminnäkijähavainnot ristiriitaisia – Kaikki vaihtoehdot mahdollisia

Useat hyökkäykset ja terrori-iskut lisäävät tutkijan mielestä turvattomuudentunnetta yhteiskunnissa. Torjuntakeinoja on, mutta niiden vaikutusta on pohdittava ihmisten arjen kannalta.

Ulkomaat
Antti Paronen
Antti ParonenYle

Tutkijaupseeri Antti Paronen maanpuolustuskorkeakoulusta arvioi, että kyseessä on terrori-teko, mutta terroriverkosto ei vaikuta todennäköiseltä tekijältä Münchenin ostoskeskusiskuun.

– Täällä hetkellä alueelta tulevat silminnäkijälausunnot ovat hyvin ristiriitaisia. Näin ollen on vaikea osoittaa sormella yhtä yksittäistä tahoa tai toimijaa, joka tämän takana nyt voisi olla, Paronen kommentoi myöhään lauantain vastaisena yönä.

Saksan poliisi selvittää teon motiivia. Taustalla saattaa olla rasismista kumpuava teko tai terroriteko. Parosen mielestä ensimmäinen vaihtoehto tuntuu todennäköisemmältä.

– Muukalaisvastainen vaihtoehto vaikuttaa hieman todennäköisemmältä vaihtoehdolta, mutta kaikki vaihtoehdot ovat tietysti vielä auki, Paronen sanoi.

Toistuvat iskut luovat turvattomuutta

Tutkijaupseeri Paronen myöntää, että useilla eri puolilla Keski-Eurooppaan kohdistuneilla iskuilla on vaikutusta yleiseen turvallisuudentunteeseen. Euroopassa koetut useat peräkkäiset terrori-iskut ja hyökkäykset niiden taustasyistä riippumatta vaikuttavat yhteiskuntien sisällä ihmisten turvallisuudentunteeseen.

Terroristiorganisaatio voi pyrkiä yksittäisillä toistuvilla teoilla osoittamaan olevansa vahvempi ja aktiivisempi kuin todellisuudessa on. Tämä johtaa siihen, että yhteiskunnissa tulee tarvetta lisätä turvallisuustoimia ja valvontaa. Erilaisia keinoja löytyy.

– Antamalla enemmän resursseja, enemmän toimivaltuuksia, menemällä yhä pidemmälle poikkeustilalakeihin ja niin edelleen. Toisaalta voidaan kysyä, halutaanko sellaista orwellilaista yhteiskuntaa. Länsimaissa raskaisiin toimenpiteisiin on totuttu vain sota-aikana, Paronen pohtii.

Suomen osalta tiukennuksia kuitenkin olisi Parosen mielestä tehtävissä.

– Aktiivisesti olemme viranomaisten taholta toivoneet, ihan korkeinta valtionjohtoa myöten, että tiedustelulaki saataisiin mahdollisimman nopeasti voimaan. Samalla sen mahdollistamat lisätyökalut saataisiin mahdollisimman nopeasti viranomaisten käyttöön, jotta suomalaisestakin turvallisuudesta pystyttäisiin pitämään paremmin ja paremmin huolta, Paronen sanoo.

Saksan poliisi on vahvistanut, että yhdeksän ihmistä on kuollut ammuskelussa Olympia-ostoskeskuksessa. Lisäksi ainakin kymmenen ihmistä on loukkaantunut. Münchenissä on käynnissä valtava poliisioperaatio epäiltyjen kiinni saamiseksi.

Jutun otsikko muutettu klo 6.