Hillary Clinton rikkoo lasikaton

Yhdysvaltain demokraattien maanantaina alkava puoluekokous sai uutta virtaa Trumpin rajusta linjapuheesta. Demokraatit näkevät Yhdysvaltain todellisuuden aivan toisenlaisena kuin republikaanien presidenttiehdokas.

Ulkomaat
Hillary Clinton puhuu mikrofoniin.
Alkuperäistä valokuvaa muokattu kuvankäsittelysovelluksella.Michael Reynolds / EPA

Hillary Clinton voi astua demokraattien puoluekokouksen eteen huojentunein mielin.

Takana on raju esivaalitaisto, jossa vain vuoden puolueen jäsenenä ollut Bernie Sanders pani puoluekoneiston suosikin ja kokeneen kehäketun tiukoille.

Hillary Clintonin kuningatartien piti olla ruusuilla koristeltu, mutta toisin kävin.

Sandersin saarna puolue-eliittiä ja rahapiirejä vastaan upposi hyvin.

Erityisesti nuoret olivat innoissaan Sandersista, joka määritteli itsensä demokraattiseksi sosialistiksi ja ajoi kampanjassaan pohjoismaisen hyvinvointivaltion arvoja.

Hillary Clinton ei kokoussalissa joudu arvostelun kohteeksi.

Bernie Sanders ilmoitti vihdoin kaksi viikkoa sitten tukevansa Hillary Clintonia Yhdysvaltain presidentiksi.

Sanders sanoi tekevänsä kaikkensa, että Hillary Clintonista tulee Yhdysvaltain seuraava presidentti.

 Demokraattien presidenttiehdokkaaksi pian nimitettävä Hillary Clinton kampanjoi viikonloppuna Floridassa.
Demokraattien presidenttiehdokkaaksi pian nimitettävä Hillary Clinton kampanjoi viikonloppuna Floridassa.Rhona Wise / EPA

Sanders tapaa täällä Philadelphiassa ennen puoluekokouksen alkua omat puoluekokousedustajansa, joita on kaikkiaan lähes 1 900.

On mielenkiintoista kuulla, miten Sanders evästää tukijansa.

Selvää on, että sen paremmin Sanders itse kuin hänen tukijansakaan eivät kokoussalissa aseta kyseenalaiseksi Hillary Clintonin valintaa puolueen presidenttiehdokkaaksi.

Sandersille riittää, että monet hänen linjauksensa otetaan mukaan demokraattien vaaliohjelmaan.

Näitä ehdotuksia ovat muun muassa minimipalkan korotus ja maksuton korkeakoulutus pienituloisten perheiden lapsille.

Kokoussalin ulkopuolella Sandersin kannattajat aikovat vaalitappion tuskaa purkaa.

Erilaiset Sandersia tukeneet ryhmät järjestävät mielenosoituksia, joissa demokraattien puolue-eliitti saa kuulla kunniansa.

Sandersia tukeviin mielenosoituksiin odotetaan osallistuvan yli 30 000 ihmistä.

Philadelphian kaduilla tapahtuu muutenkin.

Mieltä osoitetaan aseväkivaltaa vastaan, ilmastonmuutoksen ja uusiutuvan energian puolesta, maahanmuuttolakien uudistamisen puolesta ja poliisien mustia kohtaan kohdistamaa väkivaltaa vastaan.

Varapresidenttivalinnallaan Hillary Clinton osoitti, että Sandersin kannattajien lohduttamista enemmän häntä kiinnostaa voitto marraskuun vaaleissa.

Clintonin valinta Tim Kaine on demokraattien pitkän linjan politrukki, joka esimerkiksi suhtautumisessa aborttiin vetää katolisena tiukempaa linjaa kuin puolueen vasen laita.

Virginian senaattori Kaine on myös Sandersista poiketen vapaakaupan kannattaja.

Hillary Clinton esitteli varapresidenttiehdokkaansa senaattori Tim Kainen vaalijuhlassa Miamissa Floridassa 23.7.2016.
Hillary Clinton esitteli varapresidenttiehdokkaansa senaattori Tim Kainen vaalijuhlassa Miamissa Floridassa 23. heinäkuuta.Rhona Wise / EPA

Tim Kaine oli kuvernööreistä ensimmäinen, joka vuonna 2008 asettautui tukemaan Barack Obamaa, ja Kainen nimi oli esillä jo saman vuoden varapresidenttispekulaatioissa.

Hillaryn Clintonin taustavoimana on poliittisen strategian mestari Bill Clinton, ja Billin laskelmien mukaan Hillaryn voitto on varma, jos Kainen kotivaltio Virginia saadaan taakse.

Bill Clinton on arvioinut, että jos Trump ei voita Virginiaa, häntä ei valita, vaikka hän voittaisi keskeiset vaa´ankieliosavaltiot Floridan ja Ohion.

Demokraattien puoluekokouksessa on odotettavissa aivan päinvastainen arvio Yhdysvaltain tilasta kuin Donald Trumpin linjapuheessa muutama päivä sitten.

Trump maalasi Yhdysvalloista kuvan maana, jossa kaikki on rempallaan.

Väkivalta riehuu kaupungeissa, poliisisurmat ovat arkipäivää, ja rajojen ulkopuolelta uhkaa terrorismi.

Presidentti Barack Obama kommentoi perjantaina Trumpin puhetta sanomalla, että hän ei tuosta vuodatuksesta tunnista maata jossa elää.

Demokraattien puoluekokous tulee Trumpista poiketen korostamaan vahvaa taloutta ja muita asioita, joita puolue pitää Obaman hallinnon saavutuksina.

Pelkästään nykytodellisuutta kehumalla demokraatit eivät kuitenkaan pärjää.

Bernie Sandersin menestys esivaaleissa osoitti, että myös demokraattien piirissä on paljon tyytymättömyyttä poliittisen eliitin tehottomuuteen saada hyvinvointia aikaan.

Clinton kättelee kannattajia
Hillary Clinton kättelemässä kannattajiaan Floridan kansainvälisessä yliopistossa Miamissa 23. heinäkuuta.Rhona Wise / EPA