Helle virittää ja kurittaa urheilijoita Kalevan kisoissa

Perjantaina Kalevan kisoja vietettiin helteessä: Oulussa mitattiin 26,2 astetta. Suomen lämpimin paikka oli Utsjoen Kevolla, 27,7 astetta. Urheilijoille ja katsojille on luvassa lisää lämmintä, sillä Ilmatieteenlaitos ennustaa Ouluun kisojen ajaksi aurinkoa ja 26 – 27 astetta. Etelä-Suomenkin lämpötilat ovat nousussa.

urheilu
Kalevan kisojen kävely 2016.
Tomi Hänninen

Kalevan kisoja vietettiin perjantaina hellesäässä. Oulun Raatin stadionille oli kerääntynyt lähes 6400 katsojaa kannustamaan urheilijoita. Oulussa lämpötila kohosi Ilmatieteenlaitoksen mukaan korkeimmillaan 26,2 asteeseen.

Perjantaina yleisesti koko Lapissa ja Pohjois-Pohjanmaalla lämpötilat kohosivat hellelukemiin. Lämpimintä oli Utsjoella: Kevolla elohopea kipusi 27,7 asteeseen

Ennätyksiä tehtailtiin, osalle lämpö on liikaa

Perjantaina urheilijat rikkoivat ahkerasti omia ennätyksiään. Peräti 80 urheilijaa teki henkilökohtaisen ennätyksensä kisoissa.

Osalle urheilijoista, erityisesti pitkän matkan juoksijoille helteestä koitui haittaa tai ainakin lisähaastetta. Esimerkiksi naisten 5000 metrin voittaja Kristiina Mäki kertoi kisan jälkeen Yle Urheilun haastattelussa, ettei pidä helteessä juoksemisesta. Televisiossa hänen nähtiinkin heti maaliin saapumisen jälkeen tuskastelevan kuumuuttaa kanssakilpailijalle.

Miesten 10 000 metrin Suomen mestaruuden vei Arttu Vattulainen. Hän teki juoksussa oman ennätyksensä, 29.33,70. Hänen oma tavoitteensa oli juosta matka 29 minuuttiin, mutta helle imi mehut miehestä.

- Tähän keliin hyvä juoksu, Vattulainen kommentoi.

Hänen juoksu-urakkansa jatkuu sunnuntaina miesten 5000 metrin kilpailussa.

Sää jatkuu helteisenä

Ilmatieteenlaitokselta kerrotaan, että Suomen yllä oleva lämmin ilmamassa pitää lämpötilat korkeina arviolta ensi viikon puoleen väliin saakka.

Kalevan kisojen urheilijoille onkin luvassa hikinen urakka, sillä Ouluun on luvassa lauantaille ja sunnuntaille aurinkoista säätä ja 26-27 astetta.

Lauantaipäivänä taivaalle voi nousta kumpupilviä, ja illalla voi esiintyä ukkoskuuroja. Sunnuntainakin on ukkosherkkyyttä ilmassa, mutta vähemmän kuin lauantaina.

Etelä-Suomessa pilvisyydestä johtuen lämpötilat ovat jääneet alle 20 asteeseen, mutta sielläkin jo tänään pilvipeite alkaa rakoilla, ja lämpötilat pääsevät kohoamaan lähelle hellelukemia.