1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Turvallisuusalan ammattilainen Münchenin ampumisesta: "En usko, että aseita lisäämällä voitaisiin estää tämänkaltaiset tapahtumat"

Turvallisuusyritys Securitaksen Suomen-toimitusjohtajan Jarmo Mikkosen mukaan Münchenin ampumisten kaltaisten tapahtumien ennalta ehkäisy on hyvin vaikeaa. Vartijoiden aseistamisella ei Mikkosen mielestä lisättäisi turvallisuutta.

Poliiseja Münchenin päärautatieaseman läheisyydessä perjantai-iltana 22. heinäkuuta. Kuva: Andreas Gebert / EPA

Ostoskeskuksissa varaudutaan jatkuvasti erilaisiin onnettumuuksiin ja vahingontekoihin. Turvallisuutta pidetään yllä muun muassa teknisellä valvonnalla ja vartijoilla. Turvallisuusyritys Securitaksen toimitusjohtajan Jarmo Mikkosen mukaan yksittäisten ampumistapausten ennaltaehkäisy on erittäin hankalaa.

– Maailmalla on nähty, että näiden poikkeuksellisten tapahtumien estäminen on lähes mahdotonta.

Mikkonen uskoo, että vartijoiden läsnäololla ostoskeskuksissa on jonkinlainen rikoksia ennalta ehkäisevä vaikutus. Mikkosen mukaan vartijoiden edellytykset estää Münchenin ampumistapauksen kaltaisia tapahtumia ovat kuitenkin hyvin rajalliset.

– Poliisilla on paljon paremmat valtuudet, välineet, koulutus ja valmiudet kohdata tällaisia järkyttäviä rikoksia.

Vartijoiden aseistaminen ei ratkaisu

Suomessa turvallisuusala luopui ampuma-aseista lähes tyystin 2000-luvulla. Mikkosen käsityksen mukaan myös Saksassa turvallisuusalalla aseiden käyttö on säänneltyä ja rajoitettua.

– En usko, että aseita lisäämällä voitaisiin estää tämänkaltaiset tapahtumat. Länsimaisissa yhteiskunnissa ja EU:n piirissä näyttää vahvalta linjaukselta ja valinnalta, että työssä tapahtuva aseiden käyttö kuuluu viranomaisten ja poliisin toimintaan. Siihen linjaan on helppo yhtyä.

Mikkosen mukaan niissä yhteiskunnissa, joissa aseiden käyttö ja kantaminen on vapaampaa muun muassa yksityisellä turva-alalla, on yleensä paljon enemmän myös aseilla tapahtuvia rikoksia. Hänen mielestään Münchenin tapahtumien myötä on kuitenkin syytä analysoida ja arvioida yhdessä kauppakeskusten sekä viranomaisten kanssa, voitaisiinko turvallisuutta vielä parantaa.

– Varautuminen erilaisiin häiriöihin ja onnettomuuksiin on turvallisuusalalla jokapäiväistä arkea. Nyt pitää arvioida, mitä tästä voidaan oppia. Käsitykseni mukaan kauppakeskukset ovat kuitenkin hyvin turvallisia paikkoja edelleen, Mikkonen päättää.