1. yle.fi
  2. Uutiset

Ei aloittelijoille: ratsastusjousiampuja sinkoaa nuolia laukkaavan hevosen selästä

Muinainen sodankäynnin ja metsästyksen taito on jalostunut urheilulajiksi. Ensin opetellaan ratsastus ja ammunta, vasta sitten ne yhdistetään.

hevosurheilu
Ratsastusjousiammuntaa opettava Tero Ulivinen
Minna Mustonen/ Yle

Ratsastusjousiampuja ampuu nuolia laukkaavan hevosen selästä. Suomen Ratsastusjousiampujain liiton (siirryt toiseen palveluun) mukaan parhaat lajin harrastajat pystyvät sinkoamaan nuolia maalitauluun yhtäjaksoisesti alle kahden sekunnin nopeudella. Nuolilla voidaan tauluammunnan lisäksi metsästää.

Uusien ratsastajien ja hevosten koulutus harrastukseen alkaa aluksi ilman hevosta.

Kouluttaja Tero Ulvinen toteaa, että haasteita riittää. Ratsastajan pitää oppia ensin käsittelemään jousita maasta käsin. Hevosen taas pitää oppia uusiin ääniin ja villiin laukkaan sekä nuolia ampuvaa ratsastajaan.

– Ilman muuta sitten vasta hevosen selkään, kun jousta osaa käyttää, ohjeistaa Ulvinen.

Hevonen oppii

Ratsastusjousiammunta vaatii hevosen ja ihmisen luottamuksen omaan tekemiseensä. Kouluttaja Tero Ulvinen vakuuttaa kuitenkin, että likipitäen kaikki hevoset oppivat ammunnan tuomiin ääniin ja ne kykenevät ratsastajan kanssa yhteistyöhön.

– Olen kouluttanut itse hyvinkin erilaisia hevosia. Toki pitää ottaa aina huomioon, että hevonen on pakoeläin ja sen tulee oppia jousen ja nuolen tuottamiin yllättäviinkin ääniin. Yleensä kyllä kaikki hevoset oppivat. Ratsastajan pitää puolestaan oppia hallitsemaan hevosta ja sen vauhtia painoavuin.

Toki pitää ottaa aina huomioon, että hevonen on pakoeläin ja sen tulee oppia jousen ja nuolen tuottamiin yllättäviinkin ääniin.

Jousen käsittely ensin

Ulviselta käy laatuun jousella ampuminen. Latausliikkeestä nuolen lähtöön menee pari sekuntia. Radalla noin sadan metrin matkalla ennättää ampua laukkaavan hevosen selästä kuusi nuolta.

– Onhan se paljon, mutta huiput ampuvat tuplamäärät. Se on melkoista, laukkaavan hevosen selästä sadan metrin matkalta kaksitoista nuolta tauluihin.

Ratsastusjousiammunta ei ole aloittelijoiden laji, sillä ratsastaminen täytyy olla jo niin opittua, että ratsastajalla riittää rohkeutta heittää ohjat hevosen kaulalle täydessä laukassa.

Tero Ulvinen tunnustautuu itseoppineeksi ratsastajaksi. Hän on ratsastanut kahdeksan vuotta ja miltei heti aloitettuaan löysi tiensä harrastuksen pariin.

Moderni hevosurheilumuoto

Ratsastusjousiammunta on urheilua, eikä oikeastaan koskaan metsästystä.

– Kyllä se urheilua on, vaikka esimerkiksi minun jouseni täyttää metsästysaseen vaatimukset. Käytän sitä kuitenkin pelkästään urheilumielessä, kertoo lajissa menestynyt Tero Ulvinen.

Ratatyyppejä ja ratoja voi olla erilaisia, maastorata liikkuvine maaleineen tai pitkä rata kiinteillä tauluilla. Kisoja järjestetään sekä Suomessa että ympäri maailmaa.

Hevonen tallin vieressä.
Hevonen saa aluksi katsella päältä, kun ratsastaja opiskelee.Minna Mustonen / Yle

Tero Ulvinen on osallistunut kilpailuihin muun muassa Turkissa, Unkarissa ja Ruotsissa. Kisoissa, joita käydään ulkomailla saakka, on omat haasteensa.

– Ulkomaille on hankalaa ottaa omaa hevosta mukaan. Siellä kisataankin paikalta saadulla lainahevosella. Onhan se aika villiä, vieras hevonen alla ja outo rata. Kerrankin sain hevosen viisi minuuttia ennen kisan alkua, nauraa Ulvinen.

Luotto omaan osaamiseen ja hevosen hallintaan on tässäkin lajissa kaiken lähtökohta. Tuhansia vuosia vanha juttu pakottaa ihmisen ja eläimen saumattomaan yhteistyöhön.

Lue seuraavaksi