1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Poliisijohtaja: Münchenin ampumisella ei yhteyttä pakolaisteemaan tai Isisiin

Syyttäjän mukaan kyse näyttäisi olevan ”klassisesta joukkoampumisesta” eikä terrorismista. Poliisi katsoo, että ampujan ja Norjan joukkosurmaajan Anders Behring Breivikin välillä on "ilmeinen yhteys".

EU:n ja Saksan liput laskettiin puolitankoon Valtiopäivätalon edustalla Berliinissä. Kuva: Maurizio Gambari / EPA

Münchenin perjantai-illan ampumisella ei ollut yhteyttä pakolaisteemaan, Münchenin poliisijohtaja Hubertus Andrä kertoi tiedotustilaisuudessa lauantaina.

Andrän mukaan 18-vuotias ampuja oli syntynyt ja kasvanut Münchenissä ja oli koululainen. Hänen kotoaan ei löydetty yhteyksiä terroristijärjestö Isisiin.

Sen sijaan poliisi katsoo, että on olemassa ”ilmeinen yhteys” Münchenin ampujan ja Norjan joukkosurmaajan Anders Behring Breivikin välillä.

Münchenin ampuja oli tutkinut runsaasti joukkoampumisia, ja poliisin mukaan hänen kotoaan löytyi joukkoampumisista kertovia kirjoja. Perjantain ampuminen tapahtui Norjan joukkosurman viidentenä vuosipäivänä.

Poliisi ei ole löytänyt viitteitä siitä, että ampumiseen olisi liittynyt muita tekijöitä.

Münchenin alueen syyttäjä Thomas Steinkraus-Koch sanoo, että ampuja saattoi olla sairastunut masennukseen. Tietoa ei kuitenkaan ole vielä varmistettu.

Uhrit pääosin nuoria

Poliisin tiedotustilaisuus Münchenin ampumistapauksesta. Kuva: DEBR

Poliisijohtaja Andrän mukaan ampumisessa kuoli kaikkiaan kymmenen ihmistä ja ampumiseen liittyen loukkaantui 27 ihmistä. Kuolleista yksi oli ampuja, jonka epäillään surmanneen itsensä.

Ampumisen uhreista suurin osa oli nuoria. Tutkijoiden mukaan uhreista kaksi oli 15-vuotiaita ja kolme 14-vuotiaita. Muut uhrit olivat 17-, 19-, 20- ja 45-vuotiaita, kertoo Süddeutsche Zeitung.

Uhreista kolme oli turkkilaisia, kolme kosovolaisia ja yksi kreikkalainen, maiden ulkoministeriöt ovat kertoneet.

Ampujalla pistooli ja satoja patruunoita

Baijerin osavaltion rikospoliisin johtaja Robert Heimberger kertoo ampujan käyttäneen 9-millistä Glock-pistoolia, johon hänellä ei ollut aseenkantolupaa.

Poliisin tutkijat eivät osaa vielä sanoa, miten tekijä oli saanut aseen haltuunsa. Ampujalla oli repussaan yli 300 patruunaa, kun hänet löydettiin kuolleena.

Heimbergerin mukaan ampujan vanhemmat eivät ole pystyneet avustamaan poliisia tutkinnassa, koska he ovat sokissa.

Liittokansleri Angela Merkel tapaa päivällä keskeisiä ministereitä ja turvallisuusviranomaisten johtoa Berliinissä. Merkelin on määrä kommentoida Münchenin tapahtumia iltapäivällä kello 15.30 Suomen aikaa.