20 kertaa Teuvo Lomanin Kari – Club Old Farts soittaa mitä muut ei kehtaa

DJ-ryhmä Club Old Farts on viihdyttänyt tanssikansaa kymmenen vuotta menestyksellä. Kulttimaineeseen noussut ryhmä uskoo toistoon: mikä tahansa vitsi on hyvä, kun sen kertoo riittävän monta kertaa.

Kuva: Matti Myller / Yle

Ennen haastattelua pelottaa. DJ-ryhmä Club Old Farts vaikuttaa vaikeasti lähestyttävältä. Syitä on kolme.

Ensinnäkin ryhmästä on miltei mahdoton saada otetta. Soft Egg, Kari, Mr. Dolby Parton, Rokko, Silli, Yellow Snow, Kiik Ruusberg, hardwell ja niin edelleen. Pitäisikö näiden DJ-nimien oikeasti sanoa jotain? DJ avicii tuskin on sama mies kuin Avicii, maailmankuulu ruotsalainen musiikkituottaja Tim Bergling.

Toinen on Teuvo Lomanin Kari-biisi. Sen soittaminen kymmeniä kertoja on ryhmän bravuuri. Kuuntelen kappaleen ja olen yhä ulkopuolella.

Kolmas syy on ryhmän raideri (siirryt toiseen palveluun) Naamat-festivaaleille. DJ:tä saa puhutella vain Jope Ruonansuun äänellä. Biisitoiveet on kielletty. Kuvata saa vain Lomanin Kari-biisin aikana.

Ymmärrän, että kaikki tämä on vitsiä, mutta en ymmärrä, mikä tässä on hauskaa.

Clun Old Farts on ollut 10 vuotta Naamojen lauantaipäivän ensimmäinen esiintyjä. Kuva: Matti Myller / Yle

Jyväskylän huonoin DJ-klubi

Ulkopuolelta katsottuna DJ Club Old Farts näyttää sisäpiirin vitsiltä. Sitä se ehkä onkin. DJ-klubi on perustettu 10 vuotta sitten Jyväskylän huonoimmaksi DJ-ryhmäksi ja on viime vuosina keikkaillut lähinnä Naamat-festivaaleilla Muuramessa. Niin tänäkin vuonna. Lauantaiaamuna Naamojen Riihilavalle nousee joukko naamiaisasuisia miehiä. Yksi heistä on krokotiiliasuinen DJ Soft Egg.

– Eli löysä muna. Se on sanaleikki.

Leikki tuntuu kuvaavan muutenkin DJ-klubia. Haastattelun edetessä käy selväksi, että vastaukset on syytä suodattaa tarkasti. On varmaankin totta, että klubin on perustanut neljä DJ:tä ja sittemmin ryhmä on kasvanut kymmenpäiseksi. Mutta miten jäseneksi pääsee?

– Paljon kierretään klubeilla katsomassa, jos olisi potentiaalisia DJ:tä, kenestä voisi tulla seuraava David Guetta, DJ Kari kertoo.

– DJ Yellow Snow tuli viime vuonna takahuoneeseen ja kertoi, että haluaa näyttää, mitä hän osaa. Näyttöslotin veti ja saman tien ryhmään. Nuori nälkäinen kaveri, DJ Soft Egg sanailee.

Ja voihan se toki olla totta, että ryhmän ranskalaisjäsenet Le Tigre ja Bananas ovat oikeasti Ranskasta ja puhuvat silti sujuvaa suomea tuosta vaan.

DJ Soft Egg, DJ Kiik Ruusberg ja Teuvo Lomanin Kari. Kuva: Pauliina Tolvanen / Yle

Näiden miesten kanssa on turvallisempaa puhua musiikista, koska se on Club Old Fartsin kohdalla takuulla rehellistä. Keikalla ei tämän päivän listahitit soi. Ohjelmisto koostuu pitkälti suomalaisesta käännösiskelmästä.

Kaikki puhuu edm:stä, mutta meidän tavoitteemme on nostaa seuraavaksi pinnalle cofdm eli club old fart dance music.

DJ Kari

– Kaikki puhuu edm:stä, mutta meidän tavoitteemme on nostaa seuraavaksi pinnalle cofdm eli club old fart dance music, DJ Kari heittää.

– Siinä on Teuvo Lomanin Karia, Meiju Suvaksen Pommi oot. Kun soittaa tarpeeksi usein jotain biisiä, niin sittenhän siitä tulee hyvä meininki eli voimasoittoa, DJ Soft Egg selittää.

Vaikka käännösiskelmä on ykkösjuttu, mitään genreä ei ole suljettu pois.

– Hyvä musiikki on sallittua. Jokainen artisti pystyy tekemään yhden hyvän kappaleen, DJ Kari vakuuttaa.

– Me on soitettu jopa Mambaa, kun sitä on toivottu. Oikeassa järjestyksessä kun soittaa, niin siitä tulee täydellinen kokonaisuus. Sehän on matematiikkaa tämä musiikki, DJ Soft Egg summaa.

Kuva: Matti Myller / Yle

"Nauttikaa musiikista ja rakastakaa toisianne"

Teuvo Lomanin Kari pyörähtää jälleen soimaan. Välissä on kuultu Arto Munaa, Meiju Suvasta ja Kisu Jernströmin vuoden 1974 Syksyn sävel -kilpailukappale Juustossa löytyy.

Yllättäen on helppo ymmärtää, mihin Club Old Fartsin kulttimaine perustuu. He soittavat sitä musiikkia, mitä yökerhoissa ja festivaaleilla harvemmin enää kuulee – eli tuttuja, aavistuksen noloja biisejä, joita on kiva jorata, mutta joita ei ikinä kehtaisi toivoa, jos tiskin takana olisi DJ Orkidea.

Myös toisto toimii. Se ensin oudolta kuulostanut Kari-kappalekin on oikeastaan ihan hyvä.

– Tämmöisinä huonoina aikoina nauttikaa musiikista ja rakastakaa toisianne, DJ Soft Egg huikkaa.

Club Old Fartsin sisäpiiriin on helppo liittyä. Siitä vanhat pierut pitävät huolen.