1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Saksan sisäministeri: "On liian aikaista yhdistää Münchenin ampujaa Breivikiin"

Sisäministeri Thomas de Maizièren mukaan poliisitutkinta viittaa siihen, että Münchenin ampuja olisi ollut kiinnostunut joukkosurmista.

Sisäministeri Thomas de Maizière ja liittokansleri Angela Merkel Kuva: Kay Nietfeld / EPA

Tärkeimmät turvallisuusviranomaiset ovat pitäneet Saksan liittokansleri Angela Merkelille ja hallituksen avainministereille tilannekatsauksen Münchenin ampumisesta. Turvallisuusneuvoston kokouksen jälkeen Merkel ja sisäministeri Thomas de Maizière astelivat tiedotusvälineiden eteen kertomaan perjantai-illan ja yön tapahtumista.

Liittokansleri Angela Merkel vakuutti viranomaisten tekevän kaikkensa suojellakseen ihmisten turvallisuutta ja vapauksia Saksassa. Merkel kutsui tapahtumia "kauhujen yöksi" ja muistutti, että maanantainen kirveen ja veitsen kanssa tehty isku junassa Würzburgissa sekä perjantain ammuskelu Münchenissä tapahtuivat paikoissa, joissa kuka tahansa olisi voinut olla.

– Niille perheille, vanhemmille ja lapsille, joille kaikki tuntuu tänään tyhjältä ja hyödyttömältä, sanon henkilökohtaisesti ja monien muiden puolesta, että jaamme surunne ja kärsimme kanssanne, Merkel totesi.

Ampujalla ei yhteyksiä kansainväliseen terrorismiin

Saksan sisäministerin Thomas de Maizièren mukaan mikään ei toistaiseksi viittaa siihen, että Münchenin 18-vuotiaalla saksalais-iranilaisella ampujalla olisi ollut yhteyksiä Isisiin tai johonkin muuhun kansainväliseen terroristijärjestöön.

Saksan tiedustelupalvelulla tai poliisilla ei ollut mitään tietoja tekijästä ennen iskua. Sisäministerin mukaan ampujan vanhemmat muuttivat Saksaan 1990-luvun lopulla.

Sisäministeri korostaa, että vielä on liian aikaista yhdistää Münchenin ampuja ja Norjan joukkosurmaaja Anders Behring Breivik toisiinsa. Hänen mukaansa poliisitutkinta on kuitenkin antanut merkkejä siitä, että ampuja olisi ollut kiinnostunut joukkosurmista.