1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Turkki

Turkin johto määräsi lukemattomia kouluja, ammattiliittoja ja hyväntekeväisyysjärjestöjä suljettaviksi

Turkki nujertaa nyt saarnaaja Fethullah Güleniin liittyviä laitoksia laajalla rintamalla. Samalla Turkki vakuuttaa jatkavansa pyrkimyksiä liittyä Euroopan unioniin.

Turkki
raitiovaunu ja ihmisiä kadulla
Katunäkymä Istanbulista.Sedat Suna / EPA

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on hyväksynyt asetuksen, joka määrää suljettaviksi tuhatmäärin laitoksia, joilla on yhteyksiä muslimisaarnaaja Fethullah Güleniin. Valtiollinen uutistoimisto Anatolia on julkaissut asetuksen.

Asetuksessa määrätään sulkemaan 1 043 yksityistä koulua ja opiskelija-asuntolaa, 1 229 hyväntekeväisyysjärjestöä, 19 ammattiliittoa, 15 yliopistoa ja 35 terveydenhuoltolaitosta.

Turkin johto pitää 75-vuotiasta Güleniä terroristina ja hänen sanotaan olleen maassa viikko sitten tehdyn vallankaappausyrityksen takana.

– Hän on vielä brutaalimpi kuin Daesh [Isis]. Hän yrittää vallata valtionhallinnon eri tasot, sanoi Turkin EU-ministeri Ömer Celik.

Maan viranomaiset ovat pidättäneet Gülenin veljenpojan Muhammet Sait Gülenin epäiltynä osallisuudesta vallankaappauksen suunnitteluun. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun viranomaiset kohdistavat toimensa Gülenin sukulaisiin.

Turkissa on pidätetty vallankaappausyrityksen jälkeen noin 10 000 ihmistä. Erdoganin allekirjoittama asetus pidentää pisintä sallittua pidätysaikaa neljästä vuorokaudesta jopa 30 vuorokauteen.

Samaan aikaan Turkissa on myös vapautettu ensimmäiset pidätetyt. Maan tiedotusvälineiden mukaan Ankarassa vapautettiin noin 1 200 sotilasta, joiden sotilasarvo on matala.

Turkki pyrkii edelleen EU:n jäseneksi

Turkin johto vakuuttaa, että sen pyrkimys liittyä Euroopan unionin jäseneksi on edelleen voimassa.

EU-ministeri Celikin mukaan Turkin ja EU:n välinen pakolaissopimus toimii edelleen "ilman esteitä".

Celik myöntää kuitenkin, että tilanne on vallankumousyrityksen jälkeen muuttunut, kun turkkilaiset tulivat kaduille puolustamaan presidentti Erdoganin hallintoa, ja kuten maan johto sanoo, puolustamaan demokratiaa.

Hän harmitteli, etteivät EU-maiden johtajat ole vierailleet Turkissa kumousyrityksen jälkeen. Celik toivoi EU-mailta lisää solidaarisuutta.

Lähteet: AP, AFP, Reuters

Lue seuraavaksi