1. yle.fi
  2. Uutiset

Tämä tiedetään Münchenin ampujasta: mielenterveysongelmia ja pakkomielle joukkosurmista

Saksalais-iranilainen nuori mies yritti houkutella lisää uhreja ampumapaikalle sosiaalisessa mediassa. Hänen kotoaan löytyi tekstejä koulusurmista ja Utøyan joukkosurmasta.

Ulkomaat
Poliiseja ammuskelupaikan läheisyydessä Münchenissä.
Poliiseja ammuskelupaikan läheisyydessä Münchenissä 24. heinäkuuta.REX / AOP

Münchenin joukkoampuja oli viranomaisten mukaan pakkomielteisen kiinnostunut joukkoampumisista. Hän kärsi mielenterveysongelmista ja oli ilmeisesti koulukiusattu. Mitään yhteyttä äärijärjestöihin ei löytynyt. Poliisi korosti erikseen, ettei miehellä ollut kytkyä myöskään turvapaikanhakijoihin.

18-vuotias ampuja surmasi poliisin mukaan itsensä sen jälkeen, kun hän oli tappanut yhdeksän ihmistä hampurilaisravintolassa ja kauppakeskuksessa lähellä Münchenin olympiapuistoa perjantaina illalla.

Hyökkäyksessä loukkaantui lähes 30 ihmistä. Osa heistä haavoittui ampujan luodeista ja loput loukkaantuivat ammuskelun aiheuttaman paniikin yhteydessä.

Ampuja ilmeisesti yritti houkutella ihmisiä surmapaikalle väärennetyllä Facebook-tilillä. Ulkomaalaistaustaisen teinitytön identiteettiä käyttänyt mies lupasi sosiaalisessa mediassa paikalle tuleville ilmaisia aterioita McDonald's-ravintolassa, Telegraph-lehti kertoo. (siirryt toiseen palveluun)

Syyttäjän mukaan ampuja oli saanut hoitoa masennukseen ja muihin mielenterveysongelmiin. Masennusta ei kuitenkaan voi pitää varsinaisena syynä joukkosurmiin, itsemurhatutkija Gerog Fiedler korostiDeutsche Welle -uutiskanavalle. (siirryt toiseen palveluun)

Kuvakaappaus videosta, jossa näkyy kuinka mies aloittaa ammuskelun jalkakäytävällä.
Kuvakaappaus videosta, jossa näkyy kuinka ampuja avaa tulen jalankulkijoita kohti pikaruokaravintolan edustalla Münchenissä.Youtube

Kiinnostunut koulusurmista

Poliisi löysi kotietsinnässä miehen kotoa lehtileikkeitä ja tekstejä, jotka käsittelivät koulusurmia sekä äärioikeistolaisen Anders Behring Breivikin iskua Oslossa ja Utøyan saarella Norjassa. Ampuja hyökkäisi tasan viisi vuotta Breivikin joukkosurman jälkeen.

Mies käytti Breivikin kasvokuvaa profiilikuvanaan sosiaalisen median sovelluksessa, Bild-lehden haastattelema miehen tuttu kertoi Guardian-lehden mukaan. (siirryt toiseen palveluun)

Sisäministeri Thomas de Maizière kuitenkin korosti lauantaina, että on vielä liian aikaista yhdistää Münchenin ampuja Breivikiin.

Miehen kotoa löytyi myös koulusurmaajia käsittelevä psykologi Peter Langmanin teos.

Langman kertoo itse uutistoimisto AP:lle, että etenkin nuoret joukkosurmaajat tutkivat usein aikaisempia ampumatapauksia ja etsivät roolimalleja. Hänen mukaansa koulukiusaaminen ei kuitenkaan ole ratkaiseva tekijä joukkosurmissa.

Ulkomaalaisvastaisia solvauksia

18-vuotias ampuja oli saksalais-iranilainen. Ampujan naapurien mukaan hänen vanhempansa olivat muuttaneet Saksaan pakolaisina 1990-luvun lopussa, uutistoimisto AP kertoo.

Silminnäkijöiden mukaan ampuja kuitenkin huusi ulkomaalaisvastaisia solvauksia. Myös sosiaalisessa mediassa julkaistulla videolla ampuja ja parvekkeelta huutava mies vaihtavat ilmeisesti solvauksia kesken tapahtumia.

Ampuja itse huutaa olevansa saksalainen, johon mies vastaa, että tämä on paskiainen ja kuuluisi psykiatriseen hoitoon. Pian huutojen jälkeen ampuja alkoi tulittaa.

Ammuskelun uhrit olivat pääasiassa ulkomaalaistaustaisia nuoria. Kuolleiden joukossa oli kolme Turkin kansalaista ja yksi kreikkalainen, maiden ulkoministeriöt kertoivat. Myös kolme kosovolaista sai surmansa.

Poliisin mukaan on vielä liian aikaista sanoa, valikoiko ampuja uhrejaan.

Lähteet: AP, AFP, Reuters

Lue seuraavaksi