1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Münchenin ampuja suunnitteli tekoaan vuoden – osti aseen netistä

Münchenin ampujan tausta alkaa paljastua. Väkivallanteoista kiinnostunut nuorukainen hankki laittoman aseen suorittaakseen summittaisen verilöylyn. Hän oli ollut myös sairaalahoidossa.

Ulkomaat
Kukkia Olympia-ostoskeskuksen läheisellä metrosisäänkäynnillä.
Kukkia Olympia-ostoskeskuksen läheisellä metrosisäänkäynnillä.Karl-Josef Hildenbrand / EPA

Münchenissä yhdeksän ihmistä surmannut 18-vuotias nuorukainen suunnitteli tekoaan vuoden ajan. Asia käy ilmi hänen kotoaan tehtyjen etsintöjen tuloksista.

Baijerin poliisipäällikkö Robert Heimberger kertoi tutkimuksista tiedotustilaisuudessa.

Mielenterveysongelmista kärsinyt tappaja - jota kutsutaan nimellä David S. - oli erittäin kiinnostunut joukkosurmista, kuten norjalaisen Anders Behring Breivikin veriteosta. Hän oli myös käynyt Saksassa vuonna 2009 tapahtuneen Winnendenin kouluampumisen tapahtumapaikalla. Hän pelasi väkivaltaisia tietokonepelejä.

David S. oli viime vuonna saanut kahden kuukauden ajan sairaalahoitoa mm. tarkkaavaisuushäiriöön, masennukseen ja sosiaalisiin fobioihin, kertoo Süddeutsche Zeitung (siirryt toiseen palveluun).

Mies oli hankkinut aseensa internetin salatuilta sivuilta, ns. darknetistä, jonne pääsee vain tiettyjen hakuohjelmien kautta. Darknet on yleensä rikollisten käyttämä viestintäkanava, jolla ostetaan ja myydään mm. aseita, huumeita ja lapsipornoa.

Ase oli 9-millinen Glock 17. Ase oli tutkimusten mukaan deaktivoitu ja käytetty teatteriesityksissä, mutta myöhemmin taas muutettu käyttökuntoon.

Ampuja ei valikoinut uhrejaan, eikä tuntenut heitä, poliisipäällikkö kertoi. Teolla ei ilmeisesti ollut minkäänlaista poliittista motiivia.

Saksassa johtavat poliitikot ovat aloittaneet keskustelun, pitäisikö maan jo ennestään kireitä aselakeja kiristää entisestään.

Lähteet: Reuters, AFP, AP, Yle

Lue seuraavaksi