1. yle.fi
  2. Uutiset

Lehti: Britannia ja EU puuhaavat Brexit-sopua – britit pysyisivät yhteismarkkinoilla?

Britit saisivat tietyn ajan rajoittaa maahanmuuttoa EU:sta ja maa pysyisi yhteismarkkina-alueella. The Guardian -lehden mukaan osa EU-maista voisi hyväksyä sopimuksen.

Ulkomaat
Theresa May.
Iso-Britannian pääministeri Theresa May virkaanastujaispäivänään 13. heinäkuuta 2016.Will Oliver / EPA

Brittiläinen The Guardian -lehti (siirryt toiseen palveluun) on saanut vahvistuksen, että Britanniassa valmisteltu esitys maan pysymisestä EU:n yhteismarkkina-alueella nousee neuvotteluihin EU-maiden kesken.

Britannia on lehden mukaan esittänyt järjestelyä, jossa Britannia saisi oikeuden rajoittaa EU-alueelta tulevaa maahanmuuttoa jopa seitsemän vuoden ajan. Samalla Britannia pysyisi EU:n yhteismarkkina-alueen osana, vaikka eroaisikin Euroopan unionista.

Britannia maksaisi edelleen jäsenmaksua EU:n budjettiin, mutta sillä ei olisi oikeutta osallistua neuvotteluihin yhteismarkkina-alueen säännöistä, koska se ei enää olisi EU:n jäsen.

Tämankaltainen sopimus rauhoittaisi lehden mukaan brittejä, jotka ovat huolissaan EU-maista tulevasta maahanmuutosta. Samalla Britannian EU-eron negatiivinen vaikutus talouteen supistuisi.

Osa EU-maista vastustaa kiivaasti, osa voi kannattaakin

The Guardianin mukaan Britannian uusi pääministeri Theresa May esitteli ajatuksen tavatessaan viime viikolla Ranskan presidentin Francois Hollanden.

Lehden mukaan Hollande ei hyväksynyt esitystä lainkaan. Myös Puola on esitystä vastaan. Lehti on kuitenkin saanut esimerkiksi Italiasta ja Hollannista viestiä, että ne voisivat hyväksyä esityksen, jos maahanmuuton "hätäjarrun" voimassaoloaika määritellään tarkasti.

Lehden haastattelemat EU-diplomaatit ja asiantuntijat arvioivat, että EU haluaa pitää Britannian yhteismarkkina-alueella, mutta kuitenkin niin, ettei se saa liian hyvää sopimusta ja houtkuttelisi siten muitakin eroajia.

Korkea-arvoinen brittivirkamies kertoi lehdelle, että on aivan liian aikaista arvioida, hyväksytäänkö esitys, mutta hänen mukaansa oli varmaa, että siitä neuvotellaan.

Lue seuraavaksi