Viidet olympialaiset, yhdeksän mitalia – Heikki Savolaisen menestys ei tullut helpolla

Kajaaniin aikuisiällä muuttanut Heikki Savolainen muistetaan paristakin eri asiasta. Hän oli yhdeksänkertainen olympiamitalisti sekä kaupungin sairaalan vastaava lääkäri. Vuonna 1997 menehtynyt Savolainen on valittu 50 aktiivisimman kainuulaisen joukkoon.

urheilu
Kainuun 50 aktiivisinta: Esittelyssä Heikki Savolainen
Kainuun 50 aktiivisinta: Esittelyssä Heikki Savolainen

Näin Rion olympialaisten alla on hyvä muistella suomalaisia olympiasankareita. Yksi heistä on Joensuussa vuonna 1907 syntynyt Heikki Savolainen, joka on jäänyt Suomen urheiluhistoriaan yhtenä menestyneimmistä voimistelijoista.

Savolainen voitti kaikkiaan yhdeksän olympiamitalia, ja oli ensimmäinen suomalainen voimistelija, jolla oli kotiin tuomisina henkilökohtainen olympiamitali. Vuosi oli tuolloin 1928, paikkana Amsterdam ja pronssisen mitalin Savolainen otti hevosella.

Savolainen kertoo ensimmäisestä olympiamitalistaan hänestä vuonna 1984 tehdyssä Ylen televisio-jutussa "Yhdeksän olympiamitalin Hevos-Heikki".

Mutta tässä nyt on kädessäni ensimmäinen olympiamitali, jonka suomalainen voimistelija on koskaan saavuttanut. Ja tämän sain hevosvoimistelussa vuonna -28 Amsterdamin olympiakisoissa, joissa olin ensimmäistä kertaa nuorena varusmiehenä, olin sotaväessä silloin mukana. Tähän liittyy sikäli erikoinen muisto, että siinä oli jakajien joukossa, ei ollut näitä nykyaikaisia hyvin trimmattuja marssivia tyttöjä, vaan siellä oli ryhmä jakajia: Hollannin prinssi Henrik ja sitten siellä oli hänen puolisonsa Vilhelmiina ja nykyinen Hollannin kuningatar, joka oli keskenkasvuinen tyttö vielä sillon. Ja kaiken johtajana oli Kansainvälisen voimisteluliiton presidentti Charles Cazalet.

Ja ei ollut aina harjoitusrauhaa, vaikka meni vasta kahdeksalta harjoituksiin, sieltä joskus joutui lähtemään sairaskäynnille.

Heikki Savolainen

Voimistelun pariin Savolaista innostivat hänen vanhemmat veljensä, kouluvoimistelu sekä kiertävien sirkusten voimisteluesitykset. Vuonna 1926 Savolainen voitti ensimmäisen kerran nuorten Suomen mestaruuden ja vain vuotta myöhemmin hän oli jo paras yleisessä sarjassa.

Myöhemmällä iällä Kajaaniin muuttaneen Savolaisen menestyksestä kertoo paljon myös se, että hän kilpaili kaikkiaan viisissä peräkkäisissä olympiakisoissa 24 vuoden aikajänteellä vuosina 1928–52. Mutta helpolla menestys ei tullut.

Mie olen ollut täällä Kajaanissa jo 37 vuotta. Aluksi olin ainoa kunnanlääkäri tai kaupunginlääkäri täällä, tunsin olevani Elias Lönnrotin viran hoitajana. Minulla henkilökohtaisesti, jos siitä saan tässä puhua, oli erittäin raskasta tämä valmentautuminen yksin täällä Kajaanissa. Täällä oli erittäin paljon lääkärintyötä, sitten olin yksinäinen kaupunginlääkärinä, nythän niitä on toistakymmentä täällä. Ja ei ollut aina harjoitusrauhaa, vaikka meni vasta kahdeksalta harjoituksiin, sieltä joskus joutui lähtemään sairaskäynnille. Ja kun tulin kotiin, söin myöhästyneen päivällisen, sen jälkeenpä taas täytyi lähteä usein sairaskäynnille yöselkään.

Helsingin olympiakisoissa 1952 voimistelijan ura sai vielä yhden kruununhelmen: Savolainen sai kunnian vannoa avajaisissa olympiavalan.

Lääkärinä Kajaanissa

Voimistelun lisäksi voimistelunopettaja toiminut Savolainen työskenteli myöhemmin lääkärinä. Hän aloitti vuonna 1928 opiskelun sekä Helsingin yliopiston voimistelulaitoksella että lääketieteellisessä tiedekunnassa.

Savolainen kouluttautui ensiksi voimistelunopettajaksi vuonna 1931. Hän työskenteli muun muassa Helsingin normaalilyseon voimistelunopettaja valmistumisensa jälkeen.

Myöhemmin, vuonna 1939 Savolainen valmistui lääketieteen lisensiaatiksi. Hän työskenteli sotien aikana sotilaslääkärinä ja siirtyi niiden jälkeen Kajaaniin, missä Savolainen toimi ensin kaupunginlääkärinä 10 vuotta ja sitten kaupungin sairaalan vastaavana lääkärinä 1956–1970.

Savolainen kuoli vuonna 1997 Kajaanissa.

Heikki Savolainen valittiin viidenkymmenen kaikkien aikojen aktiivisimman kainuulaisen joukkoon Kajaanin Nuorkauppakamarin yleisöäänestyksessä. Yle Kajaani esittelee valitut vuoden 2016 aikana.