Jaakon päivänä Helsingin Kolera-altaaseen heitettävä kivi viilentää vedet – tempauksen järjestää Suomen Epätieteellinen Seura

Kolera-altaaseen tänä vuonna lentävä kivi on löydetty havainto- ja mittalaitteiden avulla keskeltä merta, väittää Suomen Epätieteellinen Seura kieli poskessa.

Aamu-tv
Jaakko Koskinen sekä Caj Munck aamu-tv:n studiossa
Kiveä esittelemässä aamu-tv:ssä olivat Suomen Epätieteellisen seuran toiminnan- ja puheenjohtaja Jaakko Koskinen sekä Fenomeenisten ilmiöitten erikoistutkia Caj Munck.

Jaakko heittää tänään puolilta päivin kylmän kiven veteen Helsingin Kolera-altaalla. Vanhan uskomuksen mukaan Jaakon kylmän kiven heittäminen aiheuttaa vesien viilentymisen.

Tempauksen järjestää Suomen Epätieteellinen Seura. Sen mukaan Kolera-altaaseen tänään viskattava kivi on löydetty havainto- ja mittalaitteiden avulla keskeltä merta, Jussaröön alueelta, jossa on aikoinaan sijainnut rautamalmikaivos.

– Me lähdimme tutkimaan vanhoja taivaalla havaittuja valoilmiöitä ja vanhoja asiakirjoja ja huomasimme, että Tammisaaren tietämillä oli noin sata vuotta sitten havaittu meteoritti, jota ei koskaan kuitenkaan löydetty, kertoo epätieteellisten ilmiöiden erikoistutkija Kaj Munck.

– Todettiin, että sen sisään on kapseloitunut jotain omituista ainetta, kun se on tuolla avaruudessa pyörinyt. Hyvin suurella todennäköisyydellä vaikuttaa siltä, että se on nyt tätä paljon puhuttua pimeää ainetta.

Heittoa ei voi lykätä

Kylmän kiven heittoa ei voi pyynnöistä huolimatta voi lykätä.

– Sitä on meiltä kysytty, mutta kyllä se Jaakon päivä vain on 25. heinäkuuta ja siitä ei pääse mihinkään, sanoo seuran puheenjohtaja Jaakko Koskinen.

Vuosien varrella on Kolera-altaasen lennähtänyt monenlaisia kiviä. Yhtenä vuotena veteen lennähti esimerkiksi eteläamerikkalaisen tulivuoren kraatterista haettu kivi. Kiven saaminen vaati retkikunnalta kahden kuukauden kiipeämisen.

– Meillä on joka vuosi erilainen kivi sen takia, että kansa jaksaisi olla kiinostunut tästä, Koskinen kertoo.

Kivi myös nostetaan joka kesä Kolera-altaasta.

– Jos me jättäisimme sen kiven, niin ennen pitkää risteilijät ajaisivat karille Kolera-altaassa ja kahden miljoonan vuoden kuluttua se olisi täynnä kiviä, Koskinen muistuttaa.

Suomen Epätieteellinen Seuran puheenjohtaja Jaakko Koskinen on heittänyt kiven Helsingin Kolera-altaaseen Jaakon päivänä vuodesta 1995 alkaen.