1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suomen itärajalle Karjalaan suunnitteilla suuri matkailukeskus

Suuri ympärivuotinen matkailukeskus on suunnitteilla Karjalaan vain muutaman kymmenen kilometrin päähän Suomen itärajasta. Karjalan tasavallan päämiehen Aleksandr Hudilaisen mukaan keskus on toiminnassa jo kahden vuoden kuluttua.

Rekkajonoa Venäjän rajapuomilla vuodelta 2011. Kuva: Risto Silvola / Tulli

Suomen itärajan pintaan Venäjän Karjalaan on suunnitteilla ympärivuotinen matkailukeskus. Karjalan tasavallan päämies Aleksandr Hudilainen kertoi hankkeesta Ylelle antamassaan haastattelussa Kostamuksessa.

Keskus on venäläisille ja suomalaisille, kenelle tahansa.

Aleksandr Hudilainen

Hudilaisen mukaan matkailukeskus tulee Värtsilän kylän ja Sortavalan kaupungin välille, mutta tarkempaa paikkaa ei vielä kerrota. Matkailukeskukseen tulee hänen mukaansa muun muassa iso hotelli, ravintola, laskettelurinteet, uimahalli ja fitness-keskus.

Taustalla on toistaiseksi vielä tuntematon venäläinen sijoittaja. Hudilaisen mukaan keskuksen on määrä olla toiminnassa jo kahden vuoden kuluttua.

– Keskus on venäläisille ja suomalaisille, kenelle tahansa, Hudilainen sanoo ja toivottaa suomalaiset tervetulleeksi.

Uudet laskettelurinteet ovat Hudilaiselle mieleen, sillä tasavallan päämies on ollut nuoruudessaan tunnettu alppihiihtäjä.

Hyötyä Pohjois-Karjalan matkailulle?

Rakentuvaa matkailukeskusta lähinnä oleva suomainen vastaavanlainen vapaa-ajanpaikka on Koli. Pohjois-Karjalan Osuuskaupan matkailu- ja ravitsemiskaupan toimialajohtaja Mikko Hautasaari näkee venäläisten projektin vain positiivisena.

– Mitä enemmän tällä alueella on matkailua, sitä enemmän voimme hyötyä siitä.

Hautasaaren mukaan venäläinen matkailukeskus voi piristää Pohjois-Karjalan alueen matkailua. Lieksassa Kolilla venäläismatkailijoiden osuus on ollut noin viisi prosenttia.

Matkailuvaikutus Savoon jäänee pieneksi

Pohjois-Savon suurin matkailukeskus on Nilsiän Tahko. Matkaa Suomen ja Venäjän rajalta Niiralasta Tahkolle kertyy yli 200 kilometriä.

– En usko, että matkailukeskus vaikuttaa Tahkon matkailuun mitenkään, TAHKOcomin ja Tahko24h:n toimitusjohtaja Matti Kuosmanen toteaa.

Muutoin Kuosmanen pitää Venäjän Karjalan suunnitelmia positiivisena ja jopa kadehdittavana.

– Sehän on kuin minun suunnitelmat, henkäisee Tahkon ideanikkari venäläisten suurista suunnitelmista.