1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sápmi

Kansainvälistä sirontatutkakoulutusta Sodankylässä

Oulun yliopiston Sodankylän geofysiikan observatorio järjestää tällä viikolla kansainvälisen sirontatutkakoulun Sodankylässä. Sirontatutkat ovat suurtehotutkia, joita käytetään Maan yläilmakehän ja lähiavaruuden tutkimuksessa.

EISCAT 3D-asema, taiteilijan näkemys. Kuva: National Institute of Polar Research, Tokyo

Oulun yliopiston Sodankylän geofysiikan observatorio järjestää tällä viikolla kansainvälisen sirontatutkakoulun Sodankylässä. Sirontatutkat ovat suurtehotutkia, joita käytetään Maan yläilmakehän ja lähiavaruuden tutkimuksessa.

Kouluun osallistuu 42 opiskelijaa, jotka edustavat 22 eri kansalaisuutta ja ovat akateemisella urallaan eri vaiheissa, maisteriopiskelijasta professoriin asti. Koulussa luennoi peräti 16 viidestä eri maasta tulevaa opettajaa.

Tiistai-iltana opiskelijat saavat etäkäyttää EISCAT:n suurtehotutkia Norjassa Tromsassa ja Huippuvuorilla. Lähiavaruuden tutkamittauksia tehdään opiskelijoiden ryhmätöissä yhteensä kahdeksan tunnin ajan. Opiskelijat analysoivat mittausaineistonsa opettajien johdolla ja esittelevät tuloksensa koulun viimeisenä päivänä pidettävissä esitelmissä.

Koulun järjestäminen Sodankylässä on osa koulutushankkeista valmistauduttaessa Norjaan, Ruotsiin ja Suomeen rakennettavan maailman uudenaikaisimman suurtehotutkan EISCAT 3D tulemiseen. EISCAT 3D on 3-ulotteisesti kuvantava 3-asemainen tutka, jolla korvataan nykyiset EISCAT:n suuret lautasantennit Tromssassa, Kiirunassa ja Sodankylässä elektronisesti ohjattavilla antennikentillä. Yksittäisiä antenneja on suunniteltu rakennettavaksi yhteensä 30 000 kpl.

EISCAT 3D maksaa 75 miljoonaa euroa

Koko EISCAT 3D:n kustannusarvio on 75 miljoonaa euroa. Hankkeen varsinainen käynnistyminen odottaa vielä Japanin rahoituspäätöstä. Suomi, Ruotsi ja Norja ovat jo aiemmin tehneet kansainvälisen rahoituksen toteutumista edellyttävät ehdolliset rahoituspäätöksensä. Suomen osuus hankkeen rahoituksesta on 12,8 miljoonaa euroa, Ruotsin 120 miljoonaa ruotsinkruunua ja Norjan 220 miljoonaa norjankruunua. Suomeen rakennettava vastaanotinasema, jonka kustannusarvio on 14 miljoonaa euroa, on suunniteltu sijoitettavaksi Karesuvannon alueelle, mutta tarkkaa paikkaa ei ole vielä valittu.

Tutkakoulun rahoittavat Kiirunassa sijaitseva tutkajärjestö EISCAT Scientific Association ja Yhdysvaltain National Science Foundation (NSF). Sodankylän yhteistyökumppanina järjestelyissä on kalifornialainen tutkimuslaitos SRI International. Ensimmäiset kansainväliset EISCAT:n ja NSF:n yhteiset tutkakoulut pidettiin Grönlannissa ja Puerto Ricossa vuosina 2011 ja 2014.

Tutkakoulun järjestäminen on yhteistyötä myös Oulun yliopiston, Lapin ammattiopiston, Rovaniemen koulutuskuntayhtymän ja Sodankylän kunnan kesken. Luentoja pidetään sekä Sompion koululla että Tähtelässä, Oulun yliopiston Sodankylän geofysiikan observatorion tiloissa.