1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pirjo Maunu (Kirjailija)

Lappi sai Hutukoista uudet tähdet lastenkirjallisuuteen

Monenlaista menninkäistä, velhoa ja mörköä on Lapissa seikkaillut vuosisatojen saatossa ja nyt viimeisimpinä tulijoina siellä seikkailevat Hutukat; kolme pientä ja viehättävää, siivekästä olentoa nimeltään Anseli, Lavine ja Sammal. He ovat lastenkirjallisuuden uusimmat lappilaistähdet.

Pirjo Maunu (Kirjailija)
Hutukat
Hutukat; Sammal, Lavine ja Anseli ovat hauskoja ja seikkailunhaluisia pikku siivekkäitä.Tapio Uusitalo

Kemijärveläisen Pirjo Maunun luomat ja pelkosenniemeläisen Tapio Uusitalon piirtämät Anseli, Lavine ja Sammal ovat lastenkirjallisuuden uusimmat lappilaistähdet. Eikä heidän vertaistaan ole ennen ollutkaan.

Hutukat syntyivät tarpeesta avata lapsille ja lapsenmielisille Lapin luonto ja tunturimaailma - sellainen, missä taikatähdetkin syttyvät. Tekijätkin ovat aivan innoissaan aikaansaannoksestaan.

"Hutukat tulevat" on juuri ilmestynyt lastenkirja, joka lehahti kirjailija Pirjo Maunun päytälaatikosta muhittuaan siellä jonkun vuoden. Kirjan on kustantanut kemiläinen Nordbooks.

– Minulla ei ollut isompaa aietta kirjoittaa lastenkirjaa, mutta koska aihe oli aivolohkossa muhimassa, niin topristuinpa kirjan sitten tekemään. Otin Hutukat pöytälaatikosta ja päästin lentoon, hän kuvailee.

Pirjo Maunu tähdentää, että Lappi on Hutukoiden luonnollinen asuinpaikka. He ovat osa pohjoisen luontoa ja kulttuurimaisemaa.

Samanlaisia, mutta kuitenkin erilaisia

Vaikka kaikki kolme olentoa, Anseli, Lavine ja Sammal, ovat samaa heimoa ja maata, niin he ovat kuitenkin erilaisia. Jokaisella on oma vahva luonteensa ja persoonansa. Se piti myös kirjan kuvittajan Tapio Uusitalon tiedostaa.

– Anselin piti ehdottomasti saada keltainen pitkä tukka, joka lentäessä hulmuaa. Lavinesta pitää näkyä sähäkkyys ja äkkinäisyys ja Sammal - tietysti vihreä tukka ja vihreät silmät. Kivoja kavereita ovat. Kisailevat ja haluavat tietää kaikesta kaiken mahdollisen, Uusitalo sanoo.

– Niin ovat, ja vilkkaita. Ja varsinkin, kun pääsevät soluttautumaan ihmislasten pariin, lisää Pirjo.

Hutukat tulivat yllätyksenä

Kuvittaja Tapio Uusitalo ei tiennyt Hutukoista mitään, ennen kuin kuuli niistä Pirjo Maunulta.

– Pyhätunturin legenda Huttu-Ukko on minulle erittäin tuttu ja rakas. Hänestä tiedän kaiken. Huttu-Ukon tarina on iskostunut minuun jo äidin maidossa. Mutta sitten nämä Hutukkaat, Tapio pohtii.

Vielä suurempi yllätys oli, kun kuvittaja sai Pirjolta kuulla, että Hutukat ovat Huttu-Ukon jälkeläisiä.

Pirjo Maunu sanoo, että Hutukan näkee, kun on tarkkana. Hutukat esiintyvät revontulien, ruskan ja sateenkaaren väreissä ja ovat näyvillä varsinkin silloin, kun auringonsäde osuu olentojen läpikuultaviin siipiin.

Lue seuraavaksi