Rakennusvirasto ottaa vastuun muoviroskista rannoilla – "Siivous paikalle muutamassa päivässä"

Helsingin kaupungin rakennusvirasto lupaa siivouspartion paikalle samalla viikolla ilmoituksesta. Viraston mukaan vastuu Jätkäsaaren maantäytöstä mereen karanneesta muovijätteestä kuuluu sille.

Kotimaa
Räjähdyslankaa rantakallioilla
Räjäytystöissä käytettävää impulssilankaa kerällä merenrannassa Helsingissä.Lauri Pönni / Yle

Rakennusvirasto pyytää merenrannoilla ja saaristossa liikkuvilta tietoa siitä, missä tällä hetkellä on erityisen paljon rakennustyömaiden louhinnassa syntynyttä ja mereen päässyttä muoviroskaa. Asiaan herättiin virastossa viime viikolla nousseen mediahuomion jälkeen.

Roskia kerätään Helsingin kaupungin rakennusviraston mukaan koko ajan, mutta asiakaspalautteen perusteella siivouspartioita kohdennetaan pahimmin roskaantuneisiin paikkoihin.

Valmiudessa on useita venepartioita. Liikuntaviraston sekä Staran työntekijät saapuvat paikalle ilmoitusten perusteella.

– En nyt ihan sitä pysty lupaamaan, että jos aamulla tulee ilmoitus, niin iltapäivällä tullaan siivoamaan, mutta sanotaan nyt muutaman päivän viiveellä ainakin, rakennusviraston projektinjohtaja Kati Kiyancicek lupaa.

Kohteen voi klikata kartalle

Rantoja roskaa erityisesti louhintatyömailta peräisin oleva rakennusjäte, muovinen impulssiletku, jota löytyy eripituisina pätkinä. Mereen on päässyt myös länsimetron tunnelien betonitöissä käytettävää muovikuitua. Muoviroskista voi ilmoittaa netissä (siirryt toiseen palveluun) rakennusviraston palautesivustolla, missä kohteen voi merkitä karttaan. Havainnoista voi myös soittaa rakennusviraston asiakaspalveluun.

Kiyancicekin tietojen mukaan muoviletkusta on ollut riesaa ainakin Lauttasaaren ja Hietaniemen rannoilla. Vastuu rantojen roskaantumista on rakennusviraston mukaan Jätkäsaaren ja Länsisataman meritäytöstä vastanneen toimijan eli heidän.

– Se, kuka työn on tehnyt, se myös vastaa siitä. Sen takia olemme tehneet tämän tiedotteenkin roskin keräämisestä, Kiyancicek sanoo.

Ensimmäinen tieto muoviletkuista meressä on tullut Helsingin kaupungin ympäristökeskukseen vuonna 2011. Roskia havaittiin päässeen mereen myös 2013. Suurin osa Jätkäsaaren kiviaineksesta on tuotu länsimetron tunnelityömailta.

Täyttämisessä käytettyä kiviainesta on vuodesta 2013 lähtien välivarastoitu ja jalostettu niin, ettei siihen enää pitäisi jäädä letkuja. Missä virhe tarkkaan ottaen on tapahtunut?

– Sitä roskaa ei pystytä ihan kaikkea keräämään siitä louheesta. Kun sitä vuonna 2013 nousi pintaan, niin kiviainesta jalostamalla on sen jälkeen pyritty ehkäisemään sen pääsy mereen, Kiyancicek kertoo.

Viime viikolla Helsingin kaupungin ympäristötarkastaja Jukka Puttonen arvioi Yle Uutisille, että letkua on joutunut mereen kilometreissä mitattava määrä. Esimerkiksi kovat tuulet ja merenpinnan korkeuden vaihtelut näyttävät nostavan sitä lisää rannoille, ja taistelu muoviroskaa vastaan voi olla vuosien urakka.

Ylitarkastaja Perttu Ottelin Uudenmaan ELY-keskuksesta kertoo, että ympäristöluvan saaneelta Helsingin satamalta on pyydetty asiasta selvityksiä. ELY-keskus pohtii tutkintapyynnön tekemistä. Asia varmistuu seuraavien viikkojen aikana.

Jutun loppua muokattu klo 15.44 ELY-keskuksesta saaduilla tiedoilla.