1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Näin poistat punkin oikeaoppisesti – älä viivyttele

Punkit levittävät borrelioosia ja puutiaisaivokuumetta, joten niiden poistamiseen on syytä suhtautua vakavasti.

Yle Uutiset Lounais-Suomi: Näin poistat punkin
Yle Uutiset Lounais-Suomi: Näin poistat punkin

Jos punkki kiinnittyy ihoon, se on syytä poistaa nopeasti. Aiemmin on virheellisesti ajateltu, että punkin pitäisi olla kiinnittyneenä vuorokauden verran ennen kuin borrelia-bakteeri tarttuu. Se ei kuitenkaan pidä paikkaansa.

– Hoidettavana kävi lapsi, jolla oli ollut punkki muutaman tunnin. Hänellä oli hyvin laaja, borrelian aiheuttama rengasihottuma. Tartunta voi tulla nopeasti, muistuttaa lääkäri Eero Kitinoja Saaristolääkäreistä.

Hän on tänä kesänä hoitanut useita borrelioositapauksia päivittäin. Lukumääräisesti tartuntoja on ollut ehkä hieman vähemmän kuin viime kesänä, mutta punkkikesää Kitinoja kuvailee tavalliseksi.

Ota kiinni ihon läheltä ja nosta kiertäen

Punkin poistoon on tarjolla useita erilaisia välineitä. Olemassa on muun muassa punkkirautoja, punkkilassoja ja punkkikyniä, mutta punkin saa pois myös tavallisilla teräväkärkisillä pinseteillä.

Tartunta voi tulla nopeasti.

Eero Kitinoja

Punkista otetaan kiinni niin läheltä ihoa kuin mahdollista ja varotaan puristamasta punkkia. Punkki poistetaan vetämällä ylöspäin ja samalla kierretään kevyesti. Näin punkki irrottaa väkäset ihosta.

– Jos punkki saadaan irti kokonaisena, mutta ihon sisälle jää kuitenkin jonkinlainen piikki tai musta piste, ei sitä tarvitse alkaa sieltä kaivamaan pois, Eero Kitinoja sanoo.

Kun punkki on poistettu, ihoa on seurattava. Jos iholle ilmestyy laaja, rengasmainen ihottuma, on syytä hakeutua lääkäriin.